Kycklinggryta med ris och oliver
Härligt krämig kycklinggryta som passar utmärkt till ris. Grytan får mustig smak av rotfrukterna och en lätt rökig ton av sidfläsket.
Ingredienser
700 g kycklinglårfiléer
100 g rökt sidfläsk
200 g palsternacka
1 stor morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja till stekning
2 msk fransk senap
3 dl vitt vin + 2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 dl crème fraiche
100 g kalamataoliver
100 g babyspenat
1 msk torkad timjan
Salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
Ris av valfri sort, gärna fullkornsris
Gröna grönsaker, t ex stekt broccoli
Gör så här
1. Skär kycklinglårfiléerna i ca 6 bitar per styck och strimla fläsket. Skala och skiva palsternacka och morot, skala och klyfta löken samt hacka vitlöken.
2. Hetta upp hälften av oljan i en panna och stek först rotfrukterna så de får lite färg.
3. Lägg i lök, vitlök och fläsk och låt det steka med på medelvärme ett par minuter.
4. Lägg över det i en gryta och tillsätt senap, vin, vatten, buljongtärning och crème fraiche. Låt det koka upp och håll varmt.
5. Stek kycklingen i resten av oljan på hög värme så den får lite färg. Strö på timjan och salta och peppra. Lägg över det i grytan.
6. Tillsätt oliverna och lägg på lock. Låt det sjuda ca 15 minuter tills kycklingen är genomstekt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Vänd i spenaten. Servera med ris och gröna grönsaker.