Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kycklinggryta med bacon, allt-i-ett!

En härligt smakrik kycklinggryta allti-i-ett med bacon, sötpotatis, lök och skogschampinjoner. Ett gott bröd till är allt som behövs! Grytan ska lagas i ugnen, men har du inte en ugnsfast gryta går det bra att koka den på spisen också. Servera gärna med ett kryddigt och fruktigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

1 gul lök
1 liten purjolök
4 vitlöksklyftor
140 g bacon
ett par kvistar färsk
rosmarin
1–2 msk olivolja
till stekning
1 lagerblad
600 g sötpotatis
200 g skogschampinjoner
4 kycklingklubbor,
gärna majs-
2 ½ dl rödvin
2 msk konc kycklingfond
2 burkar körsbärstomater,
à 400 g
1 tsk salt
1 krm nymalen
svartpeppar
10–15 stora svarta oliver

Tillbehör
grovhackad rucola
gott lantbröd

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta löken. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skala och skiva vitlöken fint, strimla baconet, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.

2. Börja med att fräsa rosmarin och bacon i olja ett par minuter i en stor ugnsfast gryta på medelvärme. Sedan tillsätter du vitlök, lök, purjo och lagerblad och fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.

3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela eventuellt champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och lägg den i grytan. Häll i vin och kycklingfond och låt koka ihop lite grann.

4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar och blanda om allt med en slev. Lägg samtidigt i oliverna (kärna ur dem om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta. Sedan ställer du grytan i ugnen utan lock i 75–90 minuter ända tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.

5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Håkan Larssons bästa mat till vinet : nya frestelser och älskade favoriter (Bonnier Fakta)
Betyg
43 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER