Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Kycklinggryta med bacon, allt-i-ett!

En härligt smakrik kycklinggryta allti-i-ett med bacon, sötpotatis, lök och skogschampinjoner. Ett gott bröd till är allt som behövs! Grytan ska lagas i ugnen, men har du inte en ugnsfast gryta går det bra att koka den på spisen också. Servera gärna med ett medelfylligt rött vin som både har fruktiga toner och en mustighet.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 gul lök
1 liten purjolök
4 vitlöksklyftor
140 g bacon
ett par kvistar färsk
rosmarin
1–2 msk olivolja
till stekning
1 lagerblad
600 g sötpotatis
200 g skogschampinjoner
4 kycklingklubbor,
gärna majs-
2 ½ dl rödvin
2 msk konc kycklingfond
2 burkar körsbärstomater,
à 400 g
1 tsk salt
1 krm nymalen
svartpeppar
10–15 stora svarta oliver

Tillbehör
grovhackad rucola
gott lantbröd

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta löken. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skala och skiva vitlöken fint, strimla baconet, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.

2. Börja med att fräsa rosmarin och bacon i olja ett par minuter i en stor ugnsfast gryta på medelvärme. Sedan tillsätter du vitlök, lök, purjo och lagerblad och fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.

3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela eventuellt champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och lägg den i grytan. Häll i vin och kycklingfond och låt koka ihop lite grann.

4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar och blanda om allt med en slev. Lägg samtidigt i oliverna (kärna ur dem om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta. Sedan ställer du grytan i ugnen utan lock i 75–90 minuter ända tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.

5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Håkan Larssons bästa mat till vinet : nya frestelser och älskade favoriter (Bonnier Fakta)
Betyg
39 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.