Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Spansk kycklinggryta med saffransris

En mustig kycklinggryta med smak av rostad paprika och tomat som serveras tillsammans med ett gyllengult saffransris. Vi serverar grytan med ett fruktigt vitt med frisk syra som balanserar saffransrättens djup.

Vintips till receptet
230 kr

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé
2 gul lök
100 g jamon serranoskinka
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
1 tsk timjan
1 dl rött vin
3 dl kycklingbuljong
400 g krossade tomater
2 st paprikor
färsk persilja

Saffransris
4 dl kycklingbuljong
2 dl basmatiris
1 g saffran

Tillbehör
rostade mandelspån

Gör så här

1. Blanda rökt paprikapulver, salt och peppar i en skål.

2. Lägg ner kycklinglårfiléerna, rör runt och låt ligga medan du förbereder grönsakerna.

3. Finhacka lök, vitlök och jamon serranoskinka. Strimla paprikorna.

4. Hetta upp olivolja i en stekpanna med hög kant och stek kycklingen runt om tills den fått fin färg. Ta upp och lägg åt sidan så länge.

5. Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig. Blanda ner vitlöken och timjan.

6. Häll på rödvinet och låt allt puttra tills hälften av vinet kokat bort.

7. Blanda i buljong, tomatkross och kycklinglårfiléerna. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Saffransris

8. Koka upp kycklingbuljong tillsammans med saffran och låt puttra ca 5 minuter.

9. Häll i riset och låt puttra under lock tills riset är färdigt (se tidsanvisning på förpackningen).

10. Servera kycklinggrytan tillsammans med saffransriset, toppa med rostade mandelspån och färsk persilja.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
82 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.