Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Lammracks med rosmarinrostad potatis

En riktig restaurangklassiker som du nu kan laga hemma. Vacker lyxig och god. Vi väljer ett kryddigt och smakrikt rött vin med mycket bär och örtiga toner. Vinets örtighet matchar rosmarinen i rätten och vinets syra möter upp lammets struktur. I rätten hittar vi också en härlig rödvinssky som bygger en smakbrygga mellan vin och mat.

Vintips till receptet
315 kr

Ingredienser

Lammracks
ca 800 g lammracks
4 msk olivolja
färska örter
salt och nymalen svartpeppar
1 st citron (rivet skal)

Rosmarinrostad potatis
8–10 st potatisar (beroende på storlek)
2–3 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
ev lite honung

Rödvinssky
1 st schalottenlök
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
salt

Tillbehör
6–8 små tomater på kvist
1 knippe sparris

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål.

3. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna.

4. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen.

5. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin.

6. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Låt gå tills innertemperaturen når 60°.

7. Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt.

8. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter.

9. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.

10. När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie.

11. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten.

12. Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene.

13. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Recept & foto: Lisa Björner
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER