Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Lammracks med rosmarinrostad potatis

En riktig restaurangklassiker som du nu kan laga hemma. Vacker lyxig och god. Vi väljer ett fruktigt, fylligt och smakrikt rött vin med mogen frukt och örtiga toner. Vinets örtighet matchar rosmarinen i rätten och vinets fyllighet möter upp lammets struktur. I rätten hittar vi också en härlig rödvinssky som bygger en smakbrygga mellan vin och mat.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

Lammracks
ca 800 g lammracks
4 msk olivolja
färska örter
salt och nymalen svartpeppar
1 st citron (rivet skal)

Rosmarinrostad potatis
8–10 st potatisar (beroende på storlek)
2–3 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
ev lite honung

Rödvinssky
1 st schalottenlök
1 msk socker
2 1/2 dl rödvin
2 1/2 msk kalvfond + 2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
salt

Tillbehör
6–8 små tomater på kvist
1 knippe sparris

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Blanda olivolja, örter, salt, peppar och rivet citronskal i en skål.

3. Massera in blandningen i lammracksen. Bryn dem gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna.

4. Lyft över lammracksen till en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen.

5. Tvätta och dela potatisarna på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olja, kryddor och rosmarin.

6. Sätt in dem i ugnen tillsammans med lammet. Låt gå tills innertemperaturen når 60°.

7. Förbered under tiden såsen: Skala och skiva löken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt.

8. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter.

9. Häll i buljongen och koka ihop. Smaka av med 4 krm salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med 1 1/2 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.

10. När lammet är klart, ta ut det och låt det vila cirka 10 minuter i folie.

11. Höj temperaturen på ugnen till 225°. Lägg in tomaterna i formen tillsammans med potatisen och rosta dem cirka 10 minuter. Koka sparrisen 2–3 minuter i saltat vatten.

12. Ta ut potatisen när den är färdig (prova med sticka) och gyllene.

13. Skär upp lammet och servera det tillsammans med potatisen, grönsakerna och skyn.

Recept & foto: Lisa Björner
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Maison Robert Olivier

Maison Robert Olivier

129 kr

Rött biodynamiskt naturvin som producerat med omsorg! Vinet har en blåfruktig smak och är gjort på...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.