Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grillad ryggbiff med tomatsalsa

Hemlagad bearnaisesås, grillad ekologisk ryggbiff, tomatsalsa och rostad nypotatis. Underbart gott och uppskattat av de flesta! Till detta är det gott med ett fruktigt och kryddigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

600 g ryggbiff (går även bra med annat nötkött)
4 st tomater
1 gurka
1 röd lök
800 g potatis
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 msk finhackad basilika
Nymald svartpeppar
Flingsalt

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
2 msk färsk hackad dragon
2 msk rödvinsvinäger
1 krm vitpeppar
2 äggulor
1/2 dl färsk hackad persilja

Gör så här

1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat (tänd grillen om du ska grilla).

2. Koka potatisen, låt svalna.

3. Blanda sedan med lite olja och rosta i het panna tills alla fått fin färg. Strö över salt.(Eller rosta okokt potatis i ugnen på 175°C ca 25 minuter).

Tomatsalsan

4. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset. Finhacka.

5. Finhacka rödlök och tomater.

6. Blanda alla grönsaker med vinäger, olja, svartpeppar och salt.

7. Toppa med lite finhackad basilika.

Bearnaisesåsen

8. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.

9. Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och 1/2 dl vatten.

10. Koka upp och låt sjuda tills all vätska kokat in i löken.

11. Vispa ner äggulorna i löken.

12. Droppa sedan ner det smälta smöret under konstant omrörning.

13. Vispa först sakta och sedan snabbare.

14. Tillsätt persilja och resten av dragonen.

15. Smaka av med salt och peppar.

Köttet

16. Grilla/stek köttet på mediumhög värme. Pensla gärna lite olja på köttet medan det grillas. Salta och peppra. Tänk på att det blir bäst resultat om du låter köttet vara utan att du rör det för mycket.

17. Grilla ca 2-3 minuter per sida. När köttet är färdigt, låt det vila ca 10 minuter. Tranchera (skär upp) i lagom stora bitar.

18. Servera ryggbiffen med tomatsalsa, rostad potatis och bearnaisesås.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER