Grillad ryggbiff med tomatsalsa
Hemlagad bearnaisesås, grillad ekologisk ryggbiff, tomatsalsa och rostad nypotatis. Underbart gott och uppskattat av de flesta! Till detta är det gott med ett kraftfullt rött vin gärna med en fatton och en frisk syra som lättar upp den krämiga såsen!
Ingredienser
600 g ryggbiff (går även bra med annat nötkött)
4 st tomater
1 gurka
1 röd lök
800 g potatis
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 msk finhackad basilika
Nymald svartpeppar
Flingsalt
Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
2 msk färsk hackad dragon
2 msk rödvinsvinäger
1 krm vitpeppar
2 äggulor
1/2 dl färsk hackad persilja
Gör så här
1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat (tänd grillen om du ska grilla).
2. Koka potatisen, låt svalna.
3. Blanda sedan med lite olja och rosta i het panna tills alla fått fin färg. Strö över salt.(Eller rosta okokt potatis i ugnen på 175°C ca 25 minuter).
Tomatsalsan
4. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset. Finhacka.
5. Finhacka rödlök och tomater.
6. Blanda alla grönsaker med vinäger, olja, svartpeppar och salt.
7. Toppa med lite finhackad basilika.
Bearnaisesåsen
8. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.
9. Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och 1/2 dl vatten.
10. Koka upp och låt sjuda tills all vätska kokat in i löken.
11. Vispa ner äggulorna i löken.
12. Droppa sedan ner det smälta smöret under konstant omrörning.
13. Vispa först sakta och sedan snabbare.
14. Tillsätt persilja och resten av dragonen.
15. Smaka av med salt och peppar.
Köttet
16. Grilla/stek köttet på mediumhög värme. Pensla gärna lite olja på köttet medan det grillas. Salta och peppra. Tänk på att det blir bäst resultat om du låter köttet vara utan att du rör det för mycket.
17. Grilla ca 2-3 minuter per sida. När köttet är färdigt, låt det vila ca 10 minuter. Tranchera (skär upp) i lagom stora bitar.
18. Servera ryggbiffen med tomatsalsa, rostad potatis och bearnaisesås.