Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
Lammstek unnar man sig alldeles för sällan, men när det väl sker, så ska det gärna serveras en potatisgratäng till! Välj ett fruktigt rött vin med örtiga toner som fångar upp smakerna i köttet och syra som bryter igenom det mastiga intrycket som rätten ger.
Lammstek och sotad sparris
1 bit urbenad lammstek a ca 800 g
2 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
300 g grön sparris
30 g ruccola
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn
Potatisgratäng
500 g fast potatis
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g chèvre
salt
1. Värm ugnen till 125ºC. Bind upp lammsteken och salta och peppra den. Krossa vitlöksklyftorna och grovhacka rosmarinen. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn steken i olja tillsammans med vitlök och rosmarin tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 1 timme och 15 minuter tills kärntemperaturen är 55ºC. Låt steken vila ca 10-15 min (så blir kärntemperaturen ca 58ºC) innan du trancherar och serverar den. (Observera att tiden kan skilja ganska mycket beroende på tjockleken på lammsteken).
2. Koka under tiden upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken och skiva fänkålen. Lägg ner potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen på 225ºC tills den har en fin gratinerad yta.
3. Ansa sparrisen och värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter till en fin sotad färg. Smaka av med salt.
4. Lägg upp sparrisen och fina skivor av lammsteken. Ringla över lite av stekskyn, strö över ruccola och lite flingsalt. Servera med gratängen.
Tips: Lammstek finns ofta också att köpa nätad om man vill slippa att binda upp den.
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
Läcker lammentrecôte som serveras med en krämig sparrisrisotto och ett fylligt rödvin.
Jordärtskocka på tre vis lyfter den här lammrätten till fantastiska nivåer!