Dina favoriter
Laddar favoriter...

Lammentrecôte med bakad färsklök, sparrisrisotto och brynt salviasmör

Fira mat- och vinlandet Italiens nationaldag med en härlig italiensk middag och ett fylligt italienskt rödvin. Vi väljer ett smakrikt vin med fin syra och mjuka tanniner. Vinets fylliga karaktär möter upp risottons krämiga textur medans vinets runda tanniner balanseras av lammköttet.

89 kr
Ekologiska Vinistella La Passione är ett smakrikt rött vin med...

Ingredienser

Lamm
600 g lammentrecôte
4 jämnstora färsklökar
salt, olivolja och smör

Brynt salviasmör
20 salviablad
70 g smör

Sparrisrisotto
250 g grön sparris
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris olivolja
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong
60 g parmesanost
smör och salt

Gör så här

1. Lägg salviabladen och smöret i en kastrull.

2. Koka upp och låt det koka kraftigt några minuter tills smöret är lätt brynt och doftar nötigt, dra då av det från plattan. Värm sedan upp smöret lite försiktigt precis innan servering.

3. Värm ugnen till 225 C.

4. Ansa och dela färsklökarna på längden.

5. Lägg lökarna i en ugnsfast form med snittytan uppåt.

6. Strö över lite salt, ringla på lite olivolja och lägg på ett par klickar smör.

7. Ugnsbaka de sedan i ca 10 minuter och ös med jämna mellanrum.

8. Ta ut lökarna från ugnen och sänk temperaturen till 150 C.

9. Salta och peppra lammentrecoten.

10. Värm en stekpanna till högsta temperatur med olivolja och en klick smör.

11. Bryn entrecôten i ett par minuter runt om.

12. Ugnsbaka den sedan ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 52 C.

13. Ta då ut den och låt den vila under tiden du gör risotton. Låt ugnen stå på. 150 C. Köttet och löken värmas på i 5 minuter när det är 5 minuter kvar tills det att risotton är färdig.

14. Ansa sparrisen och skiva den i ½ centimeters tunna skivor. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv parmesanosten.

15. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut.

16. Tillsätt ca 3 dl av buljongen.

17. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden.

18. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

19. Efter ca 15 minuter, tillsätt sparrisen. Efter ytterligare 5-10 minuter när riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt en klick smör och ca hälften av parmesanosten. Smaka av med salt och servera direkt.

20. Lägg upp risotton i djupa tallrikar. Skiva och lägg på köttet och lökarna. Ös köttet med det goda salviasmöret och lägg på resterande parmesanost.

 

Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

LÄS RECEPT

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.