Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic
239 kr
Fyllig, generös och kryddig rödvinsbox gjord på 100% tempranillo
Underbart mört lamm med jordärtskocka på tre vis. Till den här rätten väljer vi ett fylligt rödvin som passar till lammköttets struktur och med en nötighet som gifter sig med jordärtskockans och hasselnötssmörets aromer.
700 g lammytterfilé, urbenad och putsad
salt, svartpeppar, olivolja, smör och rosmarin
Råpicklad jordärtsskocka (görs med fördel dagen före)
120 g jordärtskocka
3/4 dl ättika
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
salt
Jordärtskockscrème
275 g jordärtskocka
¾ dl vispgrädde
¾ dl mjölk
salt
Bakade jordärtskockor
4 jämnstora jordärtskockor
50 g småbladig spenat
olja och salt
Brynt hasselnötssmör
100 g smör
60 g hasselnötskärnor
1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt.
2. Kyl ner lagen.
3. Skiva jordärtskockan supertunt (gärna med mandolin) och lägg ner den i lagen.
4. Låt marinera i minst 30 minuter. Gärna över natten.
5. Skala jordärtskockorna till crèmen och skär dem i mindre bitar.
6. Lägg jordärtskockorna i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.
7. Koka upp och låt dem koka i ca 30 minuter tills de är sönderkokta.
8. Mixa slätt och smaka av med salt.
9. Värm ugnen till 220ºC.
10. Dela de sista jordärtskockorna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
11. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och ugnsbaka i ca 30 minuter tills de är genommjuka.
12. Ta ut kockorna från ugnen och blanda med spenatbladen.
13. Salta och peppra lammet.
14. Värm en stekpanna till högsta temperatur.
15. Bryn lammytterfilén i olivolja, smör och en rosmarinkvist i cirka 7-8 minuter, tills kärntemperaturen är 45ºC.
16. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så att temperaturen vilar upp till ca 52ºC.
17. Tranchera köttet och servera direkt.
18. Lägg smöret och hasselnötterna i en kastrull.
19. Koka upp och låt det koka kraftigt några minuter tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, dra då av kastrullen.
20. Servera lammytterfilé med jordärtskockscrèmen samt de picklade och bakade jordärtskockorna. Toppa med det brynta hasselnötssmöret.
239 kr
Fyllig, generös och kryddig rödvinsbox gjord på 100% tempranillo
Läcker lammentrecôte som serveras med en krämig sparrisrisotto och ett fylligt rödvin.
Lammstek unnar man sig alldeles för sällan, men när det väl sker, så ska det gärna serveras en potatisgratäng till!