Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Lammytterfilé med 3 x jordärtskocka och brynt hasselnötssmör

Underbart mört lamm med jordärtskocka på tre vis. Till den här rätten väljer vi ett fylligt rödvin som passar till lammköttets struktur och med en nötighet som gifter sig med jordärtskockans och hasselnötssmörets aromer.

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

700 g lammytterfilé, urbenad och putsad
salt, svartpeppar, olivolja, smör och rosmarin

Råpicklad jordärtsskocka (görs med fördel dagen före)
120 g jordärtskocka
3/4 dl ättika
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
salt

Jordärtskockscrème
275 g jordärtskocka
¾ dl vispgrädde
¾ dl mjölk
salt
Bakade jordärtskockor
4 jämnstora jordärtskockor
50 g småbladig spenat
olja och salt

Brynt hasselnötssmör
100 g smör
60 g hasselnötskärnor

 

Gör så här

Råpicklad jordärtsskocka

1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt.

2. Kyl ner lagen.

3. Skiva jordärtskockan supertunt (gärna med mandolin) och lägg ner den i lagen.

4. Låt marinera i minst 30 minuter. Gärna över natten.

Jordärtskockscrème

5. Skala jordärtskockorna till crèmen och skär dem i mindre bitar.

6. Lägg jordärtskockorna i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.

7. Koka upp och låt dem koka i ca 30 minuter tills de är sönderkokta.

8. Mixa slätt och smaka av med salt.

Bakad jordärtskocka

9. Värm ugnen till 220ºC.

10. Dela de sista jordärtskockorna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.

11. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och ugnsbaka i ca 30 minuter tills de är genommjuka.

12. Ta ut kockorna från ugnen och blanda med spenatbladen.

Lammytterfilé

13. Salta och peppra lammet.

14. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

15. Bryn lammytterfilén i olivolja, smör och en rosmarinkvist i cirka 7-8 minuter, tills kärntemperaturen är 45ºC.

16. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så att temperaturen vilar upp till ca 52ºC.

17. Tranchera köttet och servera direkt.

Brynt hasselnötssmör

18. Lägg smöret och hasselnötterna i en kastrull.

19. Koka upp och låt det koka kraftigt några minuter tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, dra då av kastrullen.

Servering

20. Servera lammytterfilé med jordärtskockscrèmen samt de picklade och bakade jordärtskockorna. Toppa med det brynta hasselnötssmöret.

Betyg
42 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 10 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER