Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Lammytterfilé med bakad jordärtskocka, picklad jordärtskocka, jordärtskockscreme och brynt hasselnötssmör

Underbart mört lamm med jordärtskocka på tre vis. Till den här rätten väljer vi ett rustikt rödvin som passar till lammköttets struktur och med en nötighet som gifter sig med jordärtskockans och hasselnötssmörets aromer.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

700 g lammytterfilé, urbenad och putsad
salt, svartpeppar, olivolja, smör och rosmarin

Råpicklad jordärtsskocka (görs med fördel dagen före)
120 g jordärtskocka
3/4 dl ättika
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
salt

Jordärtskockscrème
275 g jordärtskocka
¾ dl vispgrädde
¾ dl mjölk
salt
Bakade jordärtskockor
4 jämnstora jordärtskockor
50 g småbladig spenat
olja och salt

Brynt hasselnötssmör
100 g smör
60 g hasselnötskärnor

 

Gör så här

Råpicklad jordärtsskocka

1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt.

2. Kyl ner lagen.

3. Skiva jordärtskockan supertunt (gärna med mandolin) och lägg ner den i lagen.

4. Låt marinera i minst 30 minuter. Gärna över natten.

Jordärtskockscrème

5. Skala jordärtskockorna till crèmen och skär dem i mindre bitar.

6. Lägg jordärtskockorna i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.

7. Koka upp och låt dem koka i ca 30 minuter tills de är sönderkokta.

8. Mixa slätt och smaka av med salt.

Bakad Jordärtskocka

9. Värm ugnen till 220 C.

10. Dela de sista jordärtskockorna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.

11. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och ugnsbaka i ca 30 minuter tills de är genommjuka.

12. Ta ut kockorna från ugnen och blanda med spenatbladen.

Lammytterfilé

13. Salta och peppra lammet.

14. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

15. Bryn lammytterfilén i olivolja, smör och en rosmarinkvist i cirka 7-8 minuter, tills kärntemperaturen är 45 C.

16. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så att temperaturen vilar upp till ca 52 C.

17. Tranchera köttet och servera direkt.

Brynt hasselnötssmör

18. Lägg smöret och hasselnötterna i en kastrull.

19. Koka upp och låt det koka kraftigt några minuter tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, dra då av kastrullen.

Servering

20. Servera lammytterfilé med jordärtskockscremén samt de picklade och bakade jordärtskockorna. Toppa med det brynta hasselnötssmöret.

Betyg
20 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 10 min

Vintips till receptet

Laurus Crozes Hermitage

Laurus Crozes Hermitage

219 kr

Ett smakrikt och ursprungtypiskt vin från Crozes Hermitage i Norra Rhône. Från producenten Gabriel Meffre. Vinet...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.