Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Långbakad fläskkarré med äppelsås

En riktigt god variant av pulled pork som serveras med rostade rotfrukter och en ljuvlig sås med smak av äpple. Till fläskkarrén väljer vi ett fruktigt vitt vin som möter upp de lite söta tonerna från rotfrukter och äpple.

Vintips till receptet
207 kr

Ingredienser

Fläskkarré i bit, ca 700-800g
1 gul lök

Marinad
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)

Äppellag
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja

Tillbehör
Ugnsbakade rotsaker i säsong
tex betor, palsternacka, rotselleri,
potatis, morötter, persiljerot, svartrot

Sås
Stekskyn
1,5–2 msk redningsmjöl eller maizena
1,5 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här

1. Förberedelse dagen innan: Mortla de torra kryddorna något. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Häll i en plastpåse och lägg ned köttet.  Låt köttet marinera över natten i kylen. Vänd på påsen några gånger så att hela köttet tar smak av kryddorna.

2. Tillagning: Torka av marinaden. Skär löken i bitar. Bryn fläskkarrén runt om i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar), tillsätt äppellag och efterstek i ugn på 150 grader i 2,5 timme. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och lägg sedan steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.

3. Skölj, skala och dela rotfrukterna. När 30-35 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt. Lägg i en ugnsform och låt steka med i ugnen under tiden köttet tillagas. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.

4. Låt steken vila i folie medan du gör såsen:
Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.

5. Servera köttet med ugnsrostade grönsaker och skysås.

Tips!

6. Viva Vin & Mat tycker att svenska ekologiska råvaror i säsong smakar bäst till detta recept, så köp gärna svenskt och eko till denna rätt.

Recept: Viva Vin & Mat
Foto: Emma Mattsson
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Fler goda recept

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.