Långbakad fläskkarré med äppelsås
En riktigt god variant av pulled pork som serveras med rostade rotfrukter och en ljuvlig sås med smak av äpple. Till fläskkarrén väljer vi ett fruktigt rödvin som möter upp de lite söta tonerna från rotfrukter och äpple.
Ingredienser
Fläskkarré i bit, ca 700-800g
1 gul lök
Marinad
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)
Äppellag
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
Tillbehör
Ugnsbakade rotsaker i säsong
tex betor, palsternacka, rotselleri,
potatis, morötter, persiljerot, svartrot
Sås
Stekskyn
1,5–2 msk redningsmjöl eller maizena
1,5 dl grädde
Salt och peppar
Gör så här
1. Förberedelse dagen innan: Mortla de torra kryddorna något. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Häll i en plastpåse och lägg ned köttet. Låt köttet marinera över natten i kylen. Vänd på påsen några gånger så att hela köttet tar smak av kryddorna.
2. Tillagning: Torka av marinaden. Skär löken i bitar. Bryn fläskkarrén runt om i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar), tillsätt äppellag och efterstek i ugn på 150 grader i 2,5 timme. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och lägg sedan steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.
3. Skölj, skala och dela rotfrukterna. När 30-35 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt. Lägg i en ugnsform och låt steka med i ugnen under tiden köttet tillagas. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.
4. Låt steken vila i folie medan du gör såsen:
Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.
5. Servera köttet med ugnsrostade grönsaker och skysås.
Tips!
6. Viva Vin & Mat tycker att svenska ekologiska råvaror i säsong smakar bäst till detta recept, så köp gärna svenskt och eko till denna rätt.