Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Lättrimmad hälleflundra med bacon och rödvinssås

Fast perfekt tillagad vit fisk är gudagod med en mustig rödvinssås och bacon till. Gör som norrmännen och våga prova rött vin till vit fisk. Hälleflundran i detta recept är lättrimmat och serveras med knaprig bacon och en mustig rödvinssås. Vad dricker man då för rödvin till vit fisk? Vi skulle rekommendera ett lättare rödvin på pinor noir. Vinets lätta kropp går riktigt fint ihop med fiskens struktur och syran och smakerna i rödvinssåsen speglar och flirtar med vinet i glaset.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

700 g hälleflundra, i 4 portionsbitar, gärna ryggbit med skinn
1 skivad ekologisk citron
8 vitpepparkorn
2 lagerblad

Rimlag
½ dl salt
1 l vatten

Rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
5 dl stark oxbuljong
3 msk Maizenaredning
salt och nymald svartpeppar
1 nypa mörkt muscovadosocker, alt rå- eller strösocker
1 tsk smör

Till servering
1 paket bacon, ca 140 g (spar en skiva till såsen)
kokt potatis
gröna grönsaker, t ex sockerärtor

Gör så här

1. Koka upp salt och vatten till rimlagen och åt det kallna helt. Lägg fiskbitarna i lagen. Låt det stå kallt en timme.

2. Gör såsen och tillbehören under tiden. Finhacka lök och morot. Skär baconskivan i bitar.

3. Fräs det i smöret i en kastrull utan att det tar färg.

4. Rör i tomatpuré och låt den fräsa med en minut. Häll i vin och buljong och låt det koka utan lock tills hälften återstår.

5. Sila bort lökfräset. Låt såsen koka upp på nytt och red av med Maizenan.

6. Smaka av med salt, peppar och socker. Klicka i en sked smör och håll varmt.

7. Koka potatisen och stek baconet krispigt, låt det rinna av på hushållspapper.

8. Häll av lagen och skölj fisken lätt.

9. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg fisken i en ugnsform och lägg på citronskivorna. Låt gå till en innertemperatur av 56 grader. Det tar cirka 15 minuter beroende på tjocklek.

10. Servera med såsen, bacon och potatis och någon grön grönsak.

 

Obs! Välj gärna Hälleflundra som är odlad i Norge då vildfångad Hälleflundra är på väg att bli utfiskad. Receptet går även bra att göra på en annan vit fisk som till exempel torsk.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
16 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER