Bouchard Ainé & Fils Pinot Noir Rosé
99 kr
Somrigt rosévin med smak av smultron, jordgubbar och citrus! Från den omtyckta franska producenten Bouchard Aîné...
Fast perfekt tillagad vit fisk är gudagod med en mustig rödvinssås och bacon till. Gör som norrmännen och våga prova rött vin till vit fisk. Hälleflundran i detta recept är lättrimmat och serveras med knaprig bacon och en mustig rödvinssås. Vad dricker man då för rödvin till vit fisk? Vi skulle rekommendera ett lättare rödvin på pinor noir. Vinets lätta kropp går riktigt fint ihop med fiskens struktur och syran och smakerna i rödvinssåsen speglar och flirtar med vinet i glaset.
700 g hälleflundra, i 4 portionsbitar, gärna ryggbit med skinn
1 skivad ekologisk citron
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
Rimlag
½ dl salt
1 l vatten
Rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
1 skiva bacon
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
5 dl stark oxbuljong
3 msk Maizenaredning
salt och nymald svartpeppar
1 nypa mörkt muscovadosocker, alt rå- eller strösocker
1 tsk smör
Till servering
1 paket bacon, ca 140 g (spar en skiva till såsen)
kokt potatis
gröna grönsaker, t ex sockerärtor
1. Koka upp salt och vatten till rimlagen och åt det kallna helt. Lägg fiskbitarna i lagen. Låt det stå kallt en timme.
2. Gör såsen och tillbehören under tiden. Finhacka lök och morot. Skär baconskivan i bitar.
3. Fräs det i smöret i en kastrull utan att det tar färg.
4. Rör i tomatpuré och låt den fräsa med en minut. Häll i vin och buljong och låt det koka utan lock tills hälften återstår.
5. Sila bort lökfräset. Låt såsen koka upp på nytt och red av med Maizenan.
6. Smaka av med salt, peppar och socker. Klicka i en sked smör och håll varmt.
7. Koka potatisen och stek baconet krispigt, låt det rinna av på hushållspapper.
8. Häll av lagen och skölj fisken lätt.
9. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg fisken i en ugnsform och lägg på citronskivorna. Låt gå till en innertemperatur av 56 grader. Det tar cirka 15 minuter beroende på tjocklek.
10. Servera med såsen, bacon och potatis och någon grön grönsak.
Obs! Välj gärna Hälleflundra som är odlad i Norge då vildfångad Hälleflundra är på väg att bli utfiskad. Receptet går även bra att göra på en annan vit fisk som till exempel torsk.
99 kr
Somrigt rosévin med smak av smultron, jordgubbar och citrus! Från den omtyckta franska producenten Bouchard Aîné...
En riktigt elegant torskrätt som du dricker rött till!
Ett nytänkande sett att servera linser du inte vill missa!