Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Rödvinskokta belugalinser med blomkålspuré och stekt torsk

Belugalinser håller spänstigheten bra när de kokar och passar perfekt i en mustig rödvinssås med mjäll torsk. Till den här fiskrätten har du lyxen att välja mellan vitt eller rött i glaset då båda fungerar utmärkt. Vi rekommenderar rödvin till rödvinssås och för att vinet inte ska ta över smaken från fisken väljer vi ett mjukt rödvin. Gärna av den fiskvänliga druvan gamay.

Vintips till receptet
139 kr

Ingredienser

2 dl belugalinser
3 msk kalvfond
1 schalottenlök
1 morot
1 msk tomatpuré
3 msk socker
0,75 dl balsamvinäger
4,5 dl rött vin
1,5 tsk kinesisk soja
1,5 tsk majsstärkelse
1,5 kg blomkål
2 dl crème fraiche
400 g torskfilé
0,5dl vetemjöl
1dl rotfruktschips
Färsk dill
Att ha hemma: smör, olja, salt, peppar

Gör så här

Rödvinskokta belugalinser

1.

Koka linserna i 4dl vatten och 2 msk fond ca 20 min.

2.

Skala och finhacka schalottenlök och skiva morot tunt.

3.

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och morot tills löken är glansig. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare en minut.

4.

Strö över socker och låt smälta in. Tillsätt balsamvinäger och låt koka utan lock tills konsistensen blir som sirap.

5.

Häll på vin och låt koka ca 15 min.

6.

Tillsätt 1 msk fond, soja och 4dl vatten och låt koka ytterligare 10 min.

7.

Sila såsen och red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och vänd ner linserna i såsen.

Blomkålspuré

8.

Koka upp vatten i en stor kastrull.

9.

Ansa och dela blomkålen i mindre bitar och koka ca 10 minuter eller tills blomkålen känns mjuk.

10.

Häll av vattnet, tillsätt crème fraiche och mixa tills slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Torsk

11.

Dela torsken i portionsbitar. Torka med hushållspapper, strö på salt och peppar och vänd i vetemjöl.

12.

Hetta upp en panna med olja och stek fisken ca 3 min på varje sida.

Servering

13.

Lägg rödvinskokt beluga i botten på flata tallrikar, klicka på blomkålspuré och lägg den nystekta torsken ovanpå. Toppa med rotfruktschips och dill.

Tips! Vill du ha en snabbare rätt – köp färdig rödvinssås och svarta linser på tetra!

Betyg
10 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

spaghetti med linsbolognese
30 min

Spaghetti med linsbolognese

Den italienska klassikern spaghetti bolognese i vegetarisk tappning med linser istället för kött. Fungerar både till vardag och fest!

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER