Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Laxchowder med citron, potatis och kålrabbi

Chowder är en klassisk amerikansk soppa. Denna laxchowder får lite rökt smak av bacon och extra krisp från marinerad kålrabbi. Denna krämiga laxchowder matchas fint av ett balanserat och smakrikt vitt vin med en liten fatton. Rökt smak som vi hittar i den här soppan och som vi hittar i grillad mat går allt som oftast bra ihop med fatade viner.

Ingredienser

500 g potatis
1 gul lök
olivolja till stekning
1 tsk fänkålsfrö
130 g tärnat bacon
8 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
400 g lax i tärningar
salt
ev. 1 msk vodka

Citronmarinerad kålrabbi
200 g kålrabbi eller fänkål
skal från 1 citron
1 msk citronsaft
1 msk olivolja

Till servering
chiliflakes

Gör så här

1. Skala potatisen och skär den i tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter. Tillsätt fänkålsfrö och bacon och fräs i 4 minuter till.


2. Tillsätt potatis och buljong och koka i 15 minuter. Häll i grädden och koka i cirka 5 minuter tills potatisen är mjuk. Smaka av soppan med salt och eventuellt vodka.


3. Strimla kålrabbin eller fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Blanda med citronskal, -saft och olja. Smaka av med salt.


4. Koka upp soppan så att den är riktigt het. Lägg i laxen och dra av från värmen. Låt stå i cirka 3 minuter tills fisken är färdig. Toppa soppan med kålrabbin och strö över chilipeppar. Garnera med dill.

Receptet är hämtat ur boken 52 soppor (Bonnier Fakta) av Ylva Bergqvist.
Foto: Daniel Ohlsson
Betyg
1 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER