Falu Vitvin Chardonnay
215 kr
En frisk och fruktig chardonnay perfekt att servera till husmanskost, buffén eller julminglet.
En klassisk sydfransk fisksoppa med aioli. Välj fisk och skaldjur efter smak och säsong. Till en sydfransk rätt som denna är det gott med ett smakrikt, fruktigt vitt vin från samma land med härlig kropp och krispig syra. Vinets friska syra möter upp syrligheten i soppan som kommer från citron och vin medans vinets fruktighet speglar sötman från skaldjursköttet och morötterna!
1 kg torskrygg
4 st tigerräkor
2 st vitlöksklyftor
4 st morrötter
1 st bouquet garni
8 st små potatisar
1 st fänkål
250 g haricots verts
4 st små tomater
3 dl vitt vin
3 dl fiskfond
2 st citroner
4 st små dragonkvistar
Aiolin
4 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
½ citron
3 dl olivolja
Salt och peppar
Fisksoppan:
1. Skär fisken i fyra lika stora bitar, skala stjärten på tigerräkorna.
2. Skala och putsa alla grönsakerna, skär i lämpliga bitar och låt dom koka i buljongen med det vita vinet och kryddbuketten tills de är mjuka. Smaka av
med saffran, salt och peppar.
3. Kör fisken i ugnen 10 minuter på 200°C.
4. Dela och grilla eller stek citronen.
5. Fördela grönsakerna och tigerräkorna i fyra tallrikar, lägg på fisken och häll över fonden.
Aiolin:
6. Pressa vitlöken i en bunke, helst med rund botten, vispa ned äggulorna och saften från den halva citronen tills du får en fluffig kräm. Börja då hälla i lite, lite olivolja i taget tills du har en fin krämig aioli. Smaka av med salt och peppar.
7. Toppa soppan rikligt med aioli. Garnera med en grillad citron och färsk dragon. Servera med baguette och ett kylt vin, rött, vitt eller rosé efter din egen smak. Fisksoppa kan du variera med valfri fisk och du kan blanda flera fisksorter.
215 kr
En frisk och fruktig chardonnay perfekt att servera till husmanskost, buffén eller julminglet.
Värm dig med en god gryta!
En riktigt lyxig gryta med smak av vitlök, saffran och chili!