Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Laxgratäng med purjolök och dillfröcreme 

En variant på vår allas favorit - fiskgratäng. I den här varianten använder vi lax som gratineras tillsammans med en örtig dillfröcréme och len potatispuré. Servera ett vitt vin med en hög fruktsyra som balanserar den feta laxen och krämiga såsen.

Vintips till receptet
95 kr

Ingredienser

600 g laxfilé utan skinn
100 g fänkål
75 g purjolök
salt 

 Dillfröcrème
4 dl creme fraiche
1 tsk krossat dillfrö
½ dl finhackad persilja
salt 

Potatispuré
600 g mjölig potatis 
3 äggulor
3 msk matolja
2 msk smör
salt  

Till servering;
8 rädisor 

Gör så här  

1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av den och låt den ånga av ett par minuter.

2. Pressa den med en potatispress och rör ner äggulor, olja och smör. Smaka av med salt.

3.gg potatispurén i en spritspåse. Spritsa potatispurén runt kanterna i en ugnsfast form.

 

4. Finstrimla fänkålen och purjolöken. Lägg ner grönsakerna och laxfilén i mitten av formen och salta.

5. Blanda creme fraiche med persilja och dillfrö och smaka av med salt.

6.ll crèmen över laxen och ugnsbaka på 200 °C i ca 20 minuter tills laxens kärntemperatur är ca 42 °C och duchessepotatisen fått lite fin färg.

7. Dela rädisorna och servera de till gratängen.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER