Majskyckling med sotad sparris, gräslöksolja och knaperstekt bacon samt potatis- och parmesanostpuré
I det här underbara receptet möts den sotade smaken från sparrisen med sälta från bacon och umamidoftande smaker från purén. I glaset väljer vi ett medefylligt rött vin med trevlig fatkaraktär som går fint ihop med det lite lättare kycklingköttets struktur och den lena purén. Fatkaraktären gifter sig med den sotade tonen vi hittar i sparrisen. Det salta baconet är inte bara gott utan bygger med sin sälta en smakbrygga mellan mat och vin.
Ingredienser
Kyckling
4 majskycklingbröst à ca 150 g
250 g grön sparris
140 g skivad bacon
olivolja, salt och svartpeppar
Gräslöksolja
1 dl olivolja
½ dl finstrimlad gräslök
Potatis- och parmesanostpuré
500 g mjölig potatis
45 g smör
3 msk olivolja
3 msk citronjuice
40 g parmesanost
Gör så här
1. Mixa gräslöken med olivoljan och sila den därefter.
2. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av potatisen och pressa den i en potatispress.
3. Riv parmesanosten. Blanda ner smör, olivolja, citronjuice och parmesanosten och smaka av med salt.
4. Värm ugnen till 120 C. Salta och peppra kycklingen.
5. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur.
6. Lägg ner kycklingen med skinnsidan nedåt och stek i c:a 4 minuter tills skinnet är riktigt krispigt. Vänd då kyckling och stek vidare i ca 3 minuter.
7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 63-64 C och låt den därefter vila ett par minuter före servering (då kommer kärntemperaturen vara ca 66 C).
8. Ansa sparrisen. Värm en stekpanna med olivolja till högsta temperatur.
9. Stek sparrisen i 2-3 minuter tills den fått en lätt sotad yta och smaka av med salt.
10. Lägg upp majskycklingen, sparrisen och purén på 4 tallrikar. Häll på gräslöksoljan och strö över baconet.