Hummer och rotfrukter i smörsås
Ett mycket gott och vackert sätt att servera hummer på. Hummer och rotfrukter har båda en naturligt lite söt smak och möts därför bäst av ett vin med viss fruktighet. Till den här rätten serverar vi ett elegant mousserande vin med mineralitet och klingande syra. Den fräscha syran lättar upp känslan från smöret i såsen samt möter upp syran som vi också hittar där. Vinets mineralitet speglar hummerköttets haviga ton.
Ingredienser
1 hummer
125 g morot
125 g palsternacka
125 g rotselleri
Smörsås
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 msk olivolja
2 dl kycklingfond
2 dl vitt vin
100 g smör
1 msk hackad gräslök
4 ärtskott
Gör så här
1. Skala hummern och skär den i bitar.
2. Skala och fintärna rotfrukterna i cirka 2 mm stora tärningar.
3. Finhacka vitlök och lök och fräs mjukt i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på fond och vin och reducera tills ca 1 ½ dl återstår.
4. Koka upp reduktionen precis före servering och häll ner i en mixer tillsammans smör. Mixa till en fin smörsås och smaka av med salt.
5. Häll tillbaks såsen i en kastrull, lägg ner rotfrukterna låt de sjuda sakta i 2 minuter. Vänd ner hummern precis före servering.
Servering
Portionera upp i 4 djupa tallrikar. Strö över gräslöken och små kvistar av ärtskotten.