Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Hummer och rotfrukter i smörsås

Ett mycket gott och vackert sätt att servera hummer på. Hummer och rotfrukter har båda en naturligt lite söt smak och möts därför bäst av ett vin med viss fruktighet. Till den här rätten serverar vi ett elegant mousserande vin med mineralitet och klingande syra. rémantens friska syra lyfter både hummerns naturliga sötma och såsens smöriga toner, medan bubblorna adderar elegans och lätthet till kombinationen.

Ingredienser

1 hummer
125 g morot
125 g palsternacka
125 g rotselleri

Smörsås
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 msk olivolja
2 dl kycklingfond
2 dl vitt vin
100 g smör
1 msk hackad gräslök
4 ärtskott

Gör så här

1. Skala hummern och skär den i bitar.

2. Skala och fintärna rotfrukterna i cirka 2 mm stora tärningar.

3. Finhacka vitlök och lök och fräs mjukt i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på fond och vin och reducera tills ca 1 ½ dl återstår.

4. Koka upp reduktionen precis före servering och häll ner i en mixer tillsammans smör. Mixa till en fin smörsås och smaka av med salt.

5. Häll tillbaks såsen i en kastrull, lägg ner rotfrukterna låt de sjuda sakta i 2 minuter. Vänd ner hummern precis före servering.

Servering

Portionera upp i 4 djupa tallrikar. Strö över gräslöken och  små kvistar av ärtskotten.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Moa Karlberg
Betyg
30 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER