Seméli Feast Moschofilero
119 kr
Fruktigt och friskt vitt vin från Grekland - god till traditionella grekiska och fisk- och skaldjur.
Gör en himmelsk pizza hemma med burrata och gremolata. Med finmalet vetemjöl och en enkel jäsningsteknik får du en pizzabotten som är krispig på utsidan och luftig på insidan. Perfekt till både vardag och fest. I glaset kan du välja mellan en pinot noir eller ett glas vitt med frisk syra och blommiga toner som balanserar krämigheten från burratan och den friska gremolatan.
Ingredienser
10 g färsk jäst
6 ½ dl kallt vatten
1 kg vetemjöl ”tipo 00”, gärna av varumärket Caputo
1 msk olivolja
1 msk salt
Kallrörd tomatsås
1 burk plommontomater, gärna av sorten ”san marzano”
1 riven vitlöksklyfta
½ kruka strimlad färsk basilika
1 msk olivolja
salt efter smak
Gremolata
2 ekologiska citroner
1 riven vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
1 dl olivolja
1 krm salt
Topping
3 dl riven parmesanost
1 liten tunn skivad zucchini
3 burrata, alt 6 miniburrata
Så nära en napolitansk pizza man kan komma utan vare sig pizzasten eller pizzaugn. Tricket är ett vetemjöl med bra glutenkapacitet som tål lång jäsning och gör degen elastisk, pyttelite jäst och en förvärmd plåt. Köp gärna ett mjöl avsett för pizza märkt ”tipo 00” – det betyder att mjölet är mycket finmalet och suger upp vätska bättre samt klarar höga temperaturer. Det finns många olika sätt att jäsa pizzadegen som kan ta upp till ett dygn. I det här receptet har vi förenklat och jästiden blir endast 6 timmar.
1. Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen löser sig.
2. Tillsätt mjölet, lite i sänder samt olivolja och salt.
3. Rör ihop degen långsamt med en slev och arbeta den sen för hand i ca 15 minuter eller i maskin med degkrokar på långsam hastighet i 10 minuter.
4. Låt den jäsa i rumstemperatur i 1 timme till dubbel storlek. Lägg på en ren lätt fuktig kökshandduk.
5. Ta ut degen och lägg den på en arbetsyta och dela den i 6 delar. Lägg dem i separata mindre skålar och låt jäsa 5 timmar under den fuktiga handduken.
6. Låt tomaterna rinna av i sil och mosa dem sedan med en gaffel.
7. Låt vätskan rinna av lite igen genom silen.
8. Blanda i riven vitlök och strimlad basilika och smaksätt med lite olivolja och salt.
Gremolata:
9. Tvätta citronerna och riv skalet och blanda med resten av ingredienserna.
Utbakning:
10. Sätt ugnen på 250° varmluft och sätt in två plåtar så de blir heta.
11. Ta tag i en degklump och dra den lätt i kanterna samtidigt som du snurrar degen som om du hade snurrat en tallrik.
12. När den är ca 15 cm i diameter lägger du den på en plan yta och med hjälp av knogarna trycker du ut kanterna runtom så du får en stadig kant på ca 2 cm.
13. Gör likadant med resten av degklumparna.
14. Lägg försiktigt över degen på de heta plåtarna. Akta så du inte bränner dig! Du bör få plats med 2 pizzor på varje.
15. Fördela ca 2 msk tomatsås på pizzorna (låt såsen gärna gå upp lite på kanten) och lägg zucchiniskivorna lätt omlott i en rad innanför kanterna. Salta lätt.
16. Grädda ca 10 minuter tills kanterna puffat upp och fått lite färg.
17. Dela burratan och lägg på mitten av varje pizza och skeda över gremolatan.
Du kan toppa pizzan med lite prosciutto eller salami när den är gräddad om du vill. Får du deg över går den bra att frysa.
119 kr
Fruktigt och friskt vitt vin från Grekland - god till traditionella grekiska och fisk- och skaldjur.
Snabblagad sparrispizza. En pizza bianca med den ljuvliga primören sparris!
Värm dig med en smakrik ramen, perfekt balanserad med fräscha grönsaker och en kryddig twist.