Öppen lasagne med ärtkräm och brynt smör
Elegant lasagne med len ärtkräm, burrata, mynta och brynt smör. En grön rätt med både sötma och sälta. Servera med ett aromatiskt vitt vin med frisk syra som passar fint med smörigheten.









Ingredienser
200 g mjöl
140 g ägg
1 nypa salt
3-4 kvistar mynta
Ärtkräm
250 g frysta ärtor
75 g ricotta
1 citron, skal och saft
1 kvist mynta
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Topping
2 burrata
50 g smör
Parmesanost
Nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Börja med ärtkrämen. Koka ärtorna i saltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten. Lägg cirka 50 gram åt sidan.
2. Häll ner resten i en bunke tillsammans med ricotta, salt och skal från en citron, mynta och olivolja. Mixa till en kräm med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
3. Gör pastan. Häll mjölet på din arbetsyta och gör en grop i mitten. Häll ner äggen och en nypa salt. Rör ihop äggen med mjölet, först med en gaffel, ta sedan över med händerna. Knåda ihop degen tills den blir smidig.
4. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen tunt, gärna med en pastamaskin. Lägg den utkavlade remsan på din arbetsyta och toppa halva delen med isärrivna myntablad. Vik över den andra delen.
5. Kör pastan genom pastamaskinen några gånger igen (kom ihåg att öka tjockleken först då du vikt pastan dubbel). Skär sedan den långa remsan i 3-4 bitar för att skapa dina lasagneplattor. Upprepa hela processen med den andra pastadelen.
6. Bryn smöret i en kastrull, tills det blivit gyllene och doftar hasselnöt.
7. Koka pastaplattorna, några i taget, i en kastrull med saltat vatten. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper eller en kökshandduk.
8. Lägg en lasagneplatta i en djup tallrik. Lägg på ärtkräm, lite burrata och några ärtor. Ringla över brynt smör och vik ihop lasagneplattan. Upprepa 3-4 gånger per portion.
9. Avsluta med mer ärtkräm på toppen samt riven parmesan och nymalen svartpeppar.