Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxsvansragu med potatismos

Oxsvansragu är en tidskrävande rätt men det vägs upp av detta enkla receptet och goda smak. Servera ragun med ett kraftigt vin som matchar den rika och mustiga smaken.

Vintips till receptet
179 kr

Ingredienser

1,5-2 kg oxsvans
3 dl vetemjöl
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprikapulver (kan uteslutas)
2,5 dl rött vin
2 dl köttbuljong
1 tsk timjan
4 kvistar rosmarin
salt och nymald svartpeppar
olivolja

Potatismos
1 kg potatis mjölig
2,3 dl grädde
100-150 g smör
salt och vitpeppar

Gör så här

1. Torka av köttet och rulla bitarna i vetemjöl.


2. Grovhacka grönsakerna och fräs dem mjuka i en stor gryta.


3. Salta, peppra och krydda eventuellt med paprikapulvret.


4. Slå på vinet och buljongen, addera lagerblad, tomatpuré, Koka upp låt puttra under lock i ca fem timmar, rör om då och då. Köttet ska lätt falla av benet när man drar i det med en gaffel, då är ragun klar.

Potatismoset:

5. Skala och hacka potatisen i grova bitar koka dem mjuka i saltat vatten.


6. Häll av vattnet mosa potatis med en potatisstöt.


7. Tillsätt grädde och smör, här får du själv välja hur mycket du vill ha och vilken konsistens, gör det på den avslagna spisplattan så går det lättare. Det går bra att byta ut en del av grädden mot mjölk men det blir inte lika smaskigt.


8. Vispa moset luftigt smaka av med salt och vitpeppar.

Recept och styling: Jonas Larsson. Foto: Anders Bergersen.
Betyg
10 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
6 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.