Enkel och smakrik kycklingpaella
Dröm dig bort till solvarma Spanien med detta smakrika paellarecept som riktigt gifter sig tillsammans med ett rött, fruktigt och medelfylligt vin. Vinets fruktiga toner möter fint upp rättens alla smaker och kryddor och vinets medelfylliga kropp matchar kycklingens lätta kött.
Ingredienser
400 g kycklinglårfilé
250 g ugnsrostad paprika, avhälld (burk/inlagd)
250 g gröna ärtor
1 näve basilikablad
salt
Saffransris
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 ½ dl arborio- eller carnaroliris
½ g saffran
1 ½ dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong
olivolja och salt
Gör så här
1. Strimla kycklingen och paprikan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, ris och saffran i olivolja i en vid kastrull.
3. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen.
4. Koka riset på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).
5. Under tiden riset puttrar. Värm en stekpanna med lite olivolja till i högsta temperatur. Bryn kycklingen några minuter till fin färg.
6. När riset puttrat ca 15 minuter så tillsätt kycklingen och paprikan. Koka vidare ca 5 minuter tills riskornen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd.
7. Tillsätt de gröna ärtorna och smaka av med salt.
Servering
8. Lägg upp paellan och toppa den med massor av goda basilikablad.