Ruppertsberger Imperial Organic
87 kr
Torrt, friskt och ekologiskt vitt vin från vackra Pfalz. Perfekt för utflykten!
En riktigt läcker skaldjursrisotto! Vi tröttnar aldrig på en vällagad risotto och denna variant med saffran, vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål är en av favoriterna. Servera med ett vitt vin med fin frukt som kan balansera hettan i räkorna. Vinets fruktighet går också bra ihop med saffranen och räkornas saltsöta kött.
Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
0,5 paket saffran (0,25 g)
1-2 färska skalade hackade tomater
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs, fisk, höns eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala dina räkor)
Chili/vitlöksfrästa räkor:
200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
Zest (det gröna rivna skalet) från en lime
1 röd peppar (mild chilifrukt), hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 kruka persilja, hackad
Tillbehör:
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade
parmesan, hyvlad
1. Skala och hacka schalottenlök, skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet slutligen börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort.
2. Riv limezest (se till att bara får med det gröna på skalet).
3. Skala räkorna ocg gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen.
4. Hacka vitlök, persilja och chili. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta lime.
Ugnsgrillad lime och fänkål
5. Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål, limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter.
Risotto
6. Hetta upp buljongen i en separat kastrull.
7. Hacka schalottenlök. Sedan ska löken fräsas med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull.
8. Tillsätt 1-2 hackade tomater, risottoris och låt fräsa någon minut utan att det tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning.
9. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar. Det beror till exempel på hur het vätskan är, hur vid kastrullen är samt hur mycket vätska som går åt. Du får prova dig fram eftersom riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver dock mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av och salta mer vid behov.
10. Hetta upp en panna med olivolja. Fräs chili och vitlök i olivolja utan att vitlöken tar för mycket färg. Tillsätt 2 hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund.
11. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).
12. Toppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen. Hyvla gärna lite parmesan över.
87 kr
Torrt, friskt och ekologiskt vitt vin från vackra Pfalz. Perfekt för utflykten!
En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.