Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor och fänkål

En riktigt läcker skaldjursrisotto! Vi tröttnar aldrig på en vällagad risotto och denna variant med saffran, vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål är en av favoriterna. Servera med ett vitt vin med fin frukt som kan balansera hettan i räkorna. Vinets fruktighet går också bra ihop med saffranen och räkornas saltsöta kött.

Vintips till receptet
87 kr

Ingredienser

Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
0,5 paket saffran (0,25 g)
1-2 färska skalade hackade tomater
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs, fisk, höns eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala dina räkor)
Chili/vitlöksfrästa räkor:
200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
Zest (det gröna rivna skalet) från en lime
1 röd peppar (mild chilifrukt), hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 kruka persilja, hackad
Tillbehör:
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade
parmesan, hyvlad

Gör så här

1. Skala och hacka schalottenlök, skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet slutligen börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort.

2. Riv limezest (se till att bara får med det gröna på skalet).

3. Skala räkorna ocg gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen.

4. Hacka vitlök, persilja och chili. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta lime.

Ugnsgrillad lime och fänkål

5. Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål, limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter.

Risotto

6. Hetta upp buljongen i en separat kastrull.

7. Hacka schalottenlök. Sedan ska löken fräsas med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull.

8. Tillsätt 1-2 hackade tomater, risottoris och låt  fräsa någon minut utan att det tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning.

9. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar. Det beror till exempel på hur het vätskan är, hur vid kastrullen är samt hur mycket vätska som går åt. Du får prova dig fram eftersom riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver dock mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av och salta mer vid behov.

10. Hetta upp en panna med olivolja. Fräs chili och vitlök i olivolja utan att vitlöken tar för mycket färg. Tillsätt 2 hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund.

11. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).

Servering:

12. Toppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen. Hyvla gärna lite parmesan över.

Recept: Viva Vin och Mat
Foto: Emma Mattsson
Betyg
51 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.