Alpha California
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
En riktigt lyxig och elegant vegetarisk burgare med en vinvänlig gurksallad som topping! Servera i ett hembakat hamburgarbröd eller en god fralla. Till denna smakrika burgare möter vi upp med ett smakrikt och fruktigt vin. Välj ett mjukt rödvin med bra fruktighet som möter alla kryddorna i rätten.
Till 6 burgare
2 gula lökar
50 g smör
2 msk olivolja
800 g kokta kikärter
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 1/2 dl grillad paprika i skivor (ca 3 medelstora)
1 msk rökt paprikapulver
1 msk mild chilipulver, t ex Piment D’Espelette
2 dl pankoströbröd
salt
raps- eller jordnötsolja att steka i
Gurksallad
1 kruka dill + gärna några dillkronor (om det är säsong)
2 medelstora gurkor
zest från 1 citron
olivolja
sesamfrön
salt och svartpeppar
Till servering
6 hamburgerbröd
smör
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala och dela löken i kvartar. Lägg löken i en smord ugnsform och klicka över smöret. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Baka löken i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den har fått färg – den får gärna bli lite bränd. Ta ut och låt svalna.
3. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Torka torrt med en kökshandduk.
4. Skala och finhacka vitlöken. Vispa äggen lätt i en matberedare. Lägg i den ugnsbakade löken, kikärter, grillad paprika, paprikapulver, chilipulver, pankoströbröd, vitlök och salt. Pulsmixa hastigt så att alla ingredienser blandas väl, men utan att det blir för finmixat.
5. Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Ställ in biffarna i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när de tillagas.
6. Värm ugnen till 180 grader.
7. Hacka dillen. Hyvla gurkan till salladen på längden med en osthyvel (om du vill kan du ta ut kärnorna i mitten först – då vätskar inte gurkan lika mycket). Lägg gurkskivorna i en skål och blanda ner hackad dill, dillkronor, citronzest och sesamfrön. Ringla över lite olivolja och vänd försiktigt runt med händerna. (Undvik redskap – annars kan gurkan pressas sönder.) Smaka av med salt och peppar .
8. Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olja. Stek biffarna i några minuter på båda sidor, så att de får fin färg och en krispig yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och eftergrädda dem i 5–10 minuter i ugnen.
9. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt i ugnen. Lägg en biff i botten på varje bröd och toppa med gurksallad och gärna några dillkronor.
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
Superfräscha halloumibiffar med myntayoghurt till!
Matig sallad med halloumi, matvete och grillade grönsaker. Supergod sommarmiddag tillsammans med ett krispigt glas rosé.