Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Paprika- och kikärtsburgare med dillslungad gurka

En riktigt lyxig och elegant vegetarisk burgare med en vinvänlig gurksallad som topping! Servera i ett hembakat hamburgarbröd eller en god fralla. Till denna smakrika burgare möter vi upp med ett smakrikt och fruktigt vin. Välj ett mjukt rödvin med bra fruktighet som möter alla kryddorna i rätten.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

Till 6 burgare
2 gula lökar
50 g smör
2 msk olivolja
800 g kokta kikärter
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 1/2 dl grillad paprika i skivor (ca 3 medelstora)
1 msk rökt paprikapulver
1 msk mild chilipulver, t ex Piment D’Espelette
2 dl pankoströbröd
salt
raps- eller jordnötsolja att steka i

Gurksallad
1 kruka dill + gärna några dillkronor (om det är säsong)
2 medelstora gurkor
zest från 1 citron
olivolja
sesamfrön
salt och svartpeppar

Till servering
6 hamburgerbröd
smör

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala och dela löken i kvartar. Lägg löken i en smord ugnsform och klicka över smöret.  Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Baka löken i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den har fått färg – den får gärna bli lite bränd. Ta ut och låt svalna.

3. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Torka torrt med en kökshandduk.

4. Skala och finhacka vitlöken. Vispa äggen lätt i en matberedare. Lägg i den ugnsbakade löken, kikärter, grillad paprika, paprikapulver, chilipulver, pankoströbröd, vitlök och salt. Pulsmixa hastigt så att alla ingredienser blandas väl, men utan att det blir för finmixat.

5. Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Ställ in biffarna i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när de tillagas.

6. Värm ugnen till 180 grader.

7. Hacka dillen. Hyvla gurkan till salladen på längden med en osthyvel (om du vill kan du ta ut kärnorna i mitten först – då vätskar inte gurkan lika mycket). Lägg gurkskivorna i en skål och blanda ner hackad dill, dillkronor, citronzest och sesamfrön. Ringla över lite olivolja och vänd försiktigt runt med händerna. (Undvik redskap – annars kan gurkan pressas sönder.) Smaka av med salt och peppar .

8. Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olja. Stek biffarna i några minuter på båda sidor, så att de får fin färg och en krispig yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och eftergrädda dem i 5–10 minuter i ugnen.

9. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt i ugnen. Lägg en biff i botten på varje bröd och toppa med gurksallad och gärna några dillkronor.

Receptet och foto är hämtat ur boken Gröna Burgare (Bonnier Fakta) av Martin Nordin.
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st

Vintips till maten

Alpha California

Alpha California

219 kr

Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.