Lunadoro Rosso di Montepulciano
99 kr
Fruktigt och kryddigt rött från Toscana - vunnit silvermedalj på Dryckeslistan.se
En italiensk matklassiker med intensiva smaker från sardeller, kapris, chili och svarta oliver i en mustig tomatsås. Kombinera med ett fruktigt och kryddigt rött med frisk syra och mjuka tanniner som elegant balanserar sälta och hetta.
200 g mjöl
140 g ägg
1 nypa salt
Sås
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
20 g kapris
0,5 tsk chiliflakes
3 sardeller
400 g hela tomater på burk
50 g svarta oliver (helst Gaeta, men Kalamata går bra)
30 g cocktailkapris
1 näve bladpersilja
Salt
1. Häll mjölet på din arbetsyta och gör en grop i mitten. Häll ner äggen och en nypa salt.
2. Rör ihop äggen med mjölet, först med en gaffel, ta sedan över med händerna. Knåda ihop degen tills den blir smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen tunt, antingen med en kavel eller genom en pastamaskin. Skär remsor, cirka 1 cm breda.
3. Upprepa med den andra delen av degen. Mjöla remsorna och lägg dem sedan att vila under en bakduk.
4. Värm olivolja i en stekpanna med höga kanter. Skala och krossa vitlöken lite lätt med knivseggen. Lägg ner vitlöken i oljan och låt oljan ta smak. Häll ner kapris, chiliflakes och sardeller. Låt sardellerna smälta sönder i oljan.
5. Häll på de hela tomaterna och låt dem koka ner. Addera eventuellt lite pastavatten om det blir för torrt. Ta upp vitlöksklyftan och släng. Häll ner oliver (urkärnade och grovhackade), cocktailkapris (delade på hälften) och finhackad persilja. Rör runt.
6. Sätt på en kastrull med pastavatten. Koka pastan al dente – det tar 2-3 minuter. Ta upp pastan med en tång och lägg ner i såsen. Tillsätt eventuellt pastavatten om det behövs. Rör om så att all pasta täcks av sås.
7. Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa eventuellt med mer persilja.
99 kr
Fruktigt och kryddigt rött från Toscana - vunnit silvermedalj på Dryckeslistan.se
Krispig fisktacos med krämig limeaioli och mangosalsa.