Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Portabelloburgare med sojarostad potatis

En burgare att testa även för den inbitne köttätaren. Till denna magiska portabelloburgare vill vi servera ett fruktigt rödvin. Fruktiga generösa viner som passar till burgarens alla pålägg.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

Burgare:
4 stora portabellosvampar
1 msk ljus soja
1/2 msk risvinäger
1/2 msk flytande honung
1 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd
1 ägg
1 dl rapsolja till stekning

Potatis:
800 g potatis
2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
2 tsk socker, gärna rör- eller farinsocker

Till servering:
tunt skivad rödlök
hamburgerbröd
salladsblad
majonnäs, gärna smaksatt med gochujang
picklade gurkor

Gör så här

1. Klyfta potatisen och lägg i en bunke. Häll på olja, soja och socker. Rör om väl och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 30-40 minuter.

2. Borsta bort eventuell jord från svamparena. Tvätta dem inte med vatten, då drar de vattnet till sig. Skär av foten och nedre delen av botten av hatten så ytan blir plan. Skär sedan bort det mest rundade av toppen av hatten så att den blir jämn. Kvar ska det vara 2–2 1/2 centimeter tjock svampburgare.

3. Blanda ihop soja, risvinäger och honung väl. Pensla på svampburgarna. Låt stå och dra i 5-10 minuter. Lägg mjöl, panko och ägg på varsin tallrik. Vispa upp ägget. Panera svampen genom att först vända den i mjöl, sedan i det uppvispade ägget och till sist i pankon. Var noggrann så att all yta täcks av de tre delarna av paneringen.

4. Stek svampburgarna på medelhög värme i cirka 5 minuter på varje sida. Paneringen ska bli gyllene och frasig. Var försiktig vid vändningen så att paneringen inte ramlar av. Stek gärna sidorna på burgarna så blir de extra frasiga. Låt rinna av på hushållspapper i någon minut före servering.

Servering

Servera portabelloburgarna i hamburgerbröd med majonnäs, inlagd gurka, rödlöksringar och salladsblad samt den sojarostade potatisen.

Jenny Walldén vann Sveriges mästerkock 2013 och detta recept och foto på portabelloburgare kommer från hennes kokbok Asiatiska smaker (Bonnier Fakta).
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Alpha California

Alpha California

219 kr

Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept