Rimmad torskrygg med ärtcremé och palsternacka
Ett fräscht och gott recept. Rimmad torsk ger en härlig fast konsistens och fin sälta, serveras här med pigg kall ärtcremé och ugnsrostad palsternacka vilket ger en god smakbrytning. Till den här rätten väljer vi ett friskt vitt vin med en syra som kan möta den citrondrivna ärtcrémen.





Ingredienser
500 g torskrygg
1 ½ msk salt
2 tsk socker
5 dl vatten
1 kg palsternacka
rapsolja
salt
peppar
1 msk flytande honung
Ärtcremé
600 g ärtor
1 kruka mynta
saft från ½ citron
3 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här
1. Blanda salt, socker och vatten och rör så det löser sig.
2. Lägg fisken i saltlagen och låt stå minst 1 h i kylskåpet. Tina ärtorna till ärtcrémen.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela palsternackan på längden, lägg på en plåt och ringla över olja och honung. Rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Salta/peppra.
4. Stek fisken i en panna med olja/smör tills innertemperaturen är 56 grader.
5. Mixa samman alla ingredienser till ärtcremén och servera tillsammans med torsk och palsternacka.