Risotto med grönkål och skinka samt syrlig rödlökssallad – Middag av julmatsrester till efter jul
En riktigt god risotto med julig touch som är perfekt för att ta vara på julmatsresterna. I kombination med ett kryddigt, smakrikt rödvin kan vi lova att ingen kan tro att denna eleganta rätt är baserad på rester! Vi väljer ett medelfylligt vin med fin fruktighet och kryddor som passar till rättens alla tillbehör perfekt.
Ingredienser
Risotto
80-100 g grönkål
200 g julskinka
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong
50+30 g prästost alt västerbottensost
olivolja, smör och salt
Syrlig rödlökssallad
1 liten rödlök
1 msk pressad citronjuice
2 msk finstrimlad bladpersilja
salt
Gör så här
1. Ansa grönkålen och strimla den. Tärna julskinkan.
2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull.
3. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 dl av buljongen.
4. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).
5. Efter ca 15 minuter när riset börjat mjukna men fortfarande har en hård kärna, lägg då ner grönkålen och koka vidare. Riv under tiden osten.
6. Tillsätt en liten klick smör, 50 g av osten samt skinktärningarna efter c:a 20-25 minuter när riskornen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd.
7. Rör om och smaka av med salt.
8. Under tiden. Skala, halvera och skiva rödlöken. Blanda sedan löken med citronjuicen, bladpersiljan och en nypa salt.
9. Låt löken marinera i minst 5 minuter.
10. Lägg upp risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med rödlökssalladen.