Salamipizza med pinjenötter
Salamipizza med rostade pinjenötter och parmesan där man lägger på den mesta toppingen efter att pizzan varit i ugnen. Perfekt sätt att njuta av goda charkuterier. Till en salamipizza med mycket smak rekommenderar vi ett fruktigt rosébubbel från Italien med frisk syra.
Ingredienser
Deg
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
Tomatsås
1 vitlöksklyfta
1 mellanstor gul lök
torkad oregano
1 burk/tetra krossade eller passerade tomater
1 msk rödvinsvinäger
1 nypa socker
salt
peppar
Topping
fänkålssalami
pinjenötter
1 dl riven parmesanost
färsk salvia eller ruccola
Gör så här!
Degen:
1. Sätt på ugnen på 275° C. Lös jästen med ljummet vattnet, tillsätt olja och salt och arbeta in mjölet med maskin i ca 5 minuter eller för hand en lite längre stund.
2. Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen tunt, använd gärna pastamaskin för att få den extra tunn.
3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Passa noga så att de inte bränns.
Tomatsåsen:
Gör egen eller fuska med färdigköpt.
4. Hacka vitlök och gul lök fint. Stek på medelhög värme tills den är genomskinlig.
5. Tillsätt oregano efter smak och låt steka med en kort stund.
6. Häll på de krossade eller passerade tomaterna. Tillsätt vinäger, en nypa socker och salt.
7. Låt koka på medelvärme under cirka 15 minuter. Smaka av med peppar, salt och eventuellt mer vinäger.
8. Bred ut tomatsåsen på pizzan. Strö sedan ut en del av parmesanen på pizzan.
9. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg. Ca 6-8 minuter beroende på ugn. Har du en pizza- eller baksten så använd gärna den för extra krispig botten.
10. Toppa med salami, pinjenötter, mer parmesan samt något salviablad eller ruccola. Servera direkt. Njut!