Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Salamipizza med pinjenötter

Salamipizza med rostade pinjenötter och parmesan där man lägger på den mesta toppingen efter att pizzan varit i ugnen. Perfekt sätt att njuta av goda charkuterier. Till en salamipizza med mycket smak rekommenderar vi ett fruktigt rosébubbel från Italien med frisk syra.

Ingredienser

Deg
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk havssalt
1 msk olivolja

Tomatsås
1 vitlöksklyfta
1 mellanstor gul lök
torkad oregano
1 burk/tetra krossade eller passerade tomater
1 msk rödvinsvinäger
1 nypa socker
salt
peppar

Topping
fänkålssalami
pinjenötter
1 dl riven parmesanost
färsk salvia eller ruccola

 

Gör så här!

Degen:

1. Sätt på ugnen på 275° C. Lös jästen med ljummet vattnet, tillsätt olja och salt och arbeta in mjölet med maskin i ca 5 minuter eller för hand en lite längre stund.

2. Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen tunt, använd gärna pastamaskin för att få den extra tunn.

3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Passa noga så att de inte bränns.

Tomatsåsen:
Gör egen eller fuska med färdigköpt.

4. Hacka vitlök och gul lök fint. Stek på medelhög värme tills den är genomskinlig.

5. Tillsätt oregano efter smak och låt steka med en kort stund.

6. Häll på de krossade eller passerade tomaterna. Tillsätt vinäger, en nypa socker och salt.

7. Låt koka på medelvärme under cirka 15 minuter. Smaka av med peppar, salt och eventuellt mer vinäger.

8. Bred ut tomatsåsen på pizzan. Strö sedan ut en del av parmesanen på pizzan.

9. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg. Ca 6-8 minuter beroende på ugn. Har du en pizza- eller baksten så använd gärna den för extra krispig botten.

10. Toppa med salami, pinjenötter, mer parmesan samt något salviablad eller ruccola. Servera direkt. Njut!

Recept: Bengt- Åke Hansson
Foto: Johan Lygrell
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.