Sallad Niçoise
Gör en snabb och picknick-vänlig sallad Niçoise! När solen tittar fram vill man gärna möta den, helst utomhus på en filt i härlig miljö. En god och matig sallad Niçoise passar utmärkt till både utflykten och middagsbordet hemma. Till denna sydfranska rätt väljer vi ett bärigt och ljust rosévin.





Ingredienser
Sallad
1 romansallad
400 g tonfisk i olja
400 g kokt delikatesspotatis
4 kokta ägg
8 sardellfiléer
1 schalottenlök
250 g körsbärstomater
200 g haricots vert
1 dl kalamataoliver
1/2 dl kapris
Dressing
1 dl olivolja
1 citron, saften
1 tsk dijonsenap
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
Gör såhär
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten och låt svalna. Koka haricots vert i saltat vatten 3 minuter och spola sedan i kallt vatten. Blanda potatis och haricots vart med hälften av dressingen i en skål och låt dra medans du förbereder resten.
2. Riv salladen i större bitar, dela tomaterna, skiva löken tunt och vänd ner i potatisen precis innan servering.
3. Lägg upp på tallrik eller fat och fördela oliver, kapris, sardeller och klyftat ägg över salladen. Avsluta med resten av dressingen och några extra drag med svartpepparkvarnen.