Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Smörrostad blomkålsburgare med getostkräm, citronolja och rosépeppar

Den som trodde att vegetariska burgare bara var en torr sojabiff blir ordentligt motbevisad i detta recept. En elegant och mycket god burgarvariant där smörrostad blomkål får spela förstafiolen. Servera gärna med ett friskt vitt vin med lite örtiga toner.

Vintips till receptet
349 kr

Ingredienser

6 burgare
3 små blomkålshuvuden (diametern ska motsvara brödets storlek)
150 g rumstempererat smör
salt och svartpeppar
Citronolja
hyvlat skal från ½ citron
1 dl olivolja
Getostkräm
200 g krämig getost (gärna med smak av tryffel) eller fetaost
2 dl crème fraiche
salt
Till servering
1 msk grovkrossade rosépepparkorn
1 kruka vattenkrasse
zest från ½ citron
6 hamburgerbröd

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Värm citronskal och olivolja i en liten kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda och låt dra i cirka 10 minuter så att oljan tar smak av citronskalet.

3.

Ansa blomkålshuvudena, gnid in dem ordentligt med smöret och strö över salt och peppar. Lägg över blomkålen i en ugnssäker form och baka i 10 minuter mitt i ugnen. Sänk sedan värmen till 150 grader och baka i ytterligare 30–40 minuter, tills blomkålen har en fin gyllenbrun färg och börjar mjukna. Buketterna ska ge vika om du trycker lätt på dem, men de får inte bli för mjuka – då kommer blomkålen inte att hålla ihop när du skivar upp den.

4.

Lägg get- eller fetaosten i en skål och mosa den med en gaffel. Tillsätt crème fraiche och rör till en jämn kräm. Smaka av med salt.

5.

Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem hastigt med snittytan ned.

6.

Skär de rostade blomkålshuvudena i centimetertjocka skivor och lägg två skivor på varje bröd. Klicka på lite getostkräm,
strö över krossad rosépeppar och lägg på lite vattenkrasse. Ringla över citronolja och avsluta med att toppa med lite rivet citronskal.

Receptet och foto är hämtat ur boken Gröna Burgare (Bonnier Fakta) av Martin Nordin.
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
3 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

euorovision middag
Liselotte Forslin_Pressbild_03
1 tim 51 min

3 goda plockrätter

Plockmiddag och bubbel! Perfekt att inta framför tv:n och eurovision.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.