Smörrostad blomkålsburgare med getostkräm, citronolja och rosépeppar
Den som trodde att vegetariska burgare bara var en torr sojabiff blir ordentligt motbevisad i detta recept. En elegant och mycket god burgarvariant där smörrostad blomkål får spela förstafiolen. Servera gärna med ett kryddigt rött vin.





Ingredienser
6 burgare
3 små blomkålshuvuden (diametern ska motsvara brödets storlek)
150 g rumstempererat smör
salt och svartpeppar
Citronolja
hyvlat skal från ½ citron
1 dl olivolja
Getostkräm
200 g krämig getost (gärna med smak av tryffel) eller fetaost
2 dl crème fraiche
salt
Till servering
1 msk grovkrossade rosépepparkorn
1 kruka vattenkrasse
zest från ½ citron
6 hamburgerbröd
Gör så här
1.
Värm ugnen till 200 grader.2.
Värm citronskal och olivolja i en liten kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda och låt dra i cirka 10 minuter så att oljan tar smak av citronskalet.3.
Ansa blomkålshuvudena, gnid in dem ordentligt med smöret och strö över salt och peppar. Lägg över blomkålen i en ugnssäker form och baka i 10 minuter mitt i ugnen. Sänk sedan värmen till 150 grader och baka i ytterligare 30–40 minuter, tills blomkålen har en fin gyllenbrun färg och börjar mjukna. Buketterna ska ge vika om du trycker lätt på dem, men de får inte bli för mjuka – då kommer blomkålen inte att hålla ihop när du skivar upp den.4.
Lägg get- eller fetaosten i en skål och mosa den med en gaffel. Tillsätt crème fraiche och rör till en jämn kräm. Smaka av med salt.5.
Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem hastigt med snittytan ned.6.
Skär de rostade blomkålshuvudena i centimetertjocka skivor och lägg två skivor på varje bröd. Klicka på lite getostkräm,strö över krossad rosépeppar och lägg på lite vattenkrasse. Ringla över citronolja och avsluta med att toppa med lite rivet citronskal.