Stekt torsk med rostad tomatsås
En torskrätt med en tomatsås utöver det vanliga. Med rostade tomater och cashewnötter som man mixar till en len sås med mycket smak. Perfekt till en bit välstekt fisk. Till den här goda rätten serverar vi ett fruktigt vin som kan möta upp umamin och syrligheten i tomatsåsen.









Ingredienser
500 g tomater
2 vitlöksklyftor
25 g cashewnötter
1 dl grönsaksbuljong
600 g torskfilé
4 portioner kvarngryn (eller quinoa, bulgur, ris)
Smör
Oliv- eller rapsolja
Salt
Nymald svartpeppar
Persilja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°C. Dela tomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form. Finhacka cashewnötter. Blanda med tomaterna. Ringla över ca 1 msk oliv- eller rapsolja. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills tomaterna är mjuka.
2. Häll över i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1 dl grönsaksbuljong. Mixa slätt. Värm upp såsen i en kastrull. Pressa i vitlök och späd med mer buljong om så behövs. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka kvarngrynen enligt anvisning på paketet.
4. Skär torskfiléerna i portionsbitar. Stek på medelvärme i olja ca 4 minuter på varje sida. Tillsätt lite smör i slutet av stektiden. Strö över salt och nymald svartpeppar precis innan servering.
5. Servera den nystekta torsken med grynen och tomatsåsen. Toppa gärna med lite färsk persilja.