Tre urgoda pinsa med topping
Bjud på pinsa till adventsminglet och låt doften av nygräddat bröd och smakrika toppningar fylla hemmet. Här bjuder vi på tre recept med en trendig twist som passar fint till ett fruktigt och kryddigt rött. Enkelt att förbereda - uppskattas av många.









Ingredienser
Pinsa med ricotta, granatäppelkärnor och ruccola
Pinsa-botten (gör egen eller köp färdigt)
Ruccola
Ricotta eller burrata
Granatäppelkärnor
Olivolja
Eventuellt zest av citron eller apelsin för en juligare känsla
Tips: Lägg gärna till lite rostade pinjenötter som garnering. Detta lyfter vinets fräschör och funkar fint med citronens och ruccolans friska toner.
Pinsa med tomat, picklad lök och chips
Pinsa-botten (gör egen eller köp färdigt)
Tomatsås (använd gärna en tomatsås som är lite sötad eller långkokt för att ge djup och möta vinets rika, fruktiga profil)
Chips
Picklad rödlök
Gräddfil eller crème fraîche
Eventuellt gräslök
Pinsa med fetaost, paprika och koriander
Pinsa-botten (gör egen eller köp färdigt)
Tomatsås
Röd och grön paprika
Vitlök
Smulad fetaost
Färsk koriander
Olivolja
Pinsa med ricotta, granatäppelkärnor och ruccola
1. Sätt ugnen på 250°c.
2. Dra botten till ovala former. Förgrädda bottnarna på baksten eller plåt i 3–4 minuter innan du lägger på topping.
3. Toppa med ricotta (eller burrata) och grädda tills kanterna är gyllenbruna och frasiga, cirka 7–10 minuter.
4. Toppa generöst med ruccola.
5. Ringla över lite olivolja och ev granatäppelkärnor för att få lite julkänsla (en vacker och syrlig topping som ger röd färg och julstämning.)
6. Skär upp i ca 8 bitar. Servera direkt.
Pinsa med tomat, picklad lök och chips
7. Sätt ugnen på 250°c.
8. Dra botten till ovala former. Förgrädda bottnarna på baksten eller plåt i 3–4 minuter innan du lägger på topping.
9. Bred ett tunt lager tomatsås på pinsa-botten och grädda tills kanterna är gyllenbruna och frasiga, cirka 7–10 minuter.
10. Toppa med en klick gräddfil eller crème fraîche.
11. Strö över potatischips för en krispig textur.
12. Tillsätt picklad rödlök och finhackad gräslök
13. Skär upp i ca 8 bitar. Servera medan den är varm.
Pinsa med fetaost, paprika och koriander
14. Sätt ugnen på 250°c.
15. Dra botten till ovala former. Förgrädda bottnarna på baksten eller plåt i 3–4 minuter innan du lägger på topping.
16. Bred ett tunt lager tomatsås på pinsa-botten och grädda tills kanterna är gyllenbruna och frasiga, cirka 7–10 minuter.
17. Skölj och hacka paprikan i generösa bitar. Ungsrosta den i en form tills den blir mjuk tillsammans med lite finhackad vitlök efter smak.
18. Toppa med smulad fetaost, vitlök och paprikan. Strö över färsk koriander.
19. Ringla lite olivolja över toppen. (Tips: ha lite olivolja med chili för en mild hetta som framhäver vinets kryddiga karaktär utan att ta över för mycket.)
20. Skär upp i ca 8 bitar. Servera medan den är varm.