Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kokt sparris med citronsmörsås och parma-krispsmulor

Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka. Garnera gärna med ätbara blommor som violer. I glaset väljer vi ett fruktigt vitt.

Vintips till receptet
229 kr

Ingredienser

16 vita sparrisar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron
2 skivor parmaskinka
1 msk olivolja

Till dekoration
Ärtskott och gärna ätbara blommor, t ex violer

Citronsmörsås
150 g smör
3 äggulor
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 krm salt

Gör så här

Sparris

1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.

2. Koka den mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka.

Parmakrisp-smulor

3. Stek skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.

4. Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.

Citronsmörsås

5. Smält smöret, häll upp i en liten kanna och låt det svalna.

6. Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall. Sänk värmen så vattnet endast sjuder.

7. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.

8. Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.

9. Rör i rivet citronskal och salt.

10. Ta bunken från värmen.

11. Skeda upp såsen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över parmakrisp-smulorna och garnera med ärtskott och gärna ätbara blommor.

Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Periquita white box

Periquita White

229 kr

Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER