Kokt sparris med citronsmörsås och parma-krispsmulor
Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka. Garnera gärna med ätbara blommor som violer. I glaset väljer vi ett friskt vitt.





Ingredienser
16 vita sparrisar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron
2 skivor parmaskinka
1 msk olivolja
Till dekoration
Ärtskott och gärna ätbara blommor, t ex violer
Citronsmörsås
150 g smör
3 äggulor
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 krm salt
Gör så här
Sparris
1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.
2. Koka den mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka.
Parmakrisp-smulor
3. Stek skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.
4. Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.
Citronsmörsås
5. Smält smöret, häll upp i en liten kanna och låt det svalna.
6. Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall. Sänk värmen så vattnet endast sjuder.
7. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.
8. Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.
9. Rör i rivet citronskal och salt.
10. Ta bunken från värmen.
11. Skeda upp såsen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över parmakrisp-smulorna och garnera med ärtskott och gärna ätbara blommor.