Periquita White
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka. Garnera gärna med ätbara blommor som violer. I glaset väljer vi ett fruktigt vitt.
16 vita sparrisar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron
2 skivor parmaskinka
1 msk olivolja
Till dekoration
Ärtskott och gärna ätbara blommor, t ex violer
Citronsmörsås
150 g smör
3 äggulor
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 krm salt
1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.
2. Koka den mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka.
3. Stek skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.
4. Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.
5. Smält smöret, häll upp i en liten kanna och låt det svalna.
6. Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall. Sänk värmen så vattnet endast sjuder.
7. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.
8. Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.
9. Rör i rivet citronskal och salt.
10. Ta bunken från värmen.
11. Skeda upp såsen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över parmakrisp-smulorna och garnera med ärtskott och gärna ätbara blommor.
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Saftigt lamm och krämig rotfruktsgratäng.