Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Kokt sparris med citronsmörsås och parma-krispsmulor

Ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka. Garnera gärna med ätbara blommor som violer. I glaset väljer vi ett friskt vitt.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

16 vita sparrisar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron
2 skivor parmaskinka
1 msk olivolja

Till dekoration
Ärtskott och gärna ätbara blommor, t ex violer

Citronsmörsås
150 g smör
3 äggulor
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 krm salt

Gör så här

Sparris

1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.

2. Koka den mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka.

Parmakrisp-smulor

3. Stek skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.

4. Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.

Citronsmörsås

5. Smält smöret, häll upp i en liten kanna och låt det svalna.

6. Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall. Sänk värmen så vattnet endast sjuder.

7. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.

8. Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.

9. Rör i rivet citronskal och salt.

10. Ta bunken från värmen.

11. Skeda upp såsen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över parmakrisp-smulorna och garnera med ärtskott och gärna ätbara blommor.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept