Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Kokt sparris med citronsmörsås och parma-krispsmulor

Inled påskmiddagen med ljuvligt vårig vit sparris med smörig citronsås och salta och krispiga smulor av lufttorkad skinka. Garnera gärna med ätbara blommor som violer. I glaset väljer vi ett fruktigt vin från Tyskland med frisk syra och len kropp. Vinets pigga syra möter upp citronen i såsen och vinets frukt balanseras av den salta parmaskinkan.

Vintips till receptet
85 kr

Ingredienser

16 vita sparrisar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron
2 skivor parmaskinka
1 msk olivolja

Till dekoration
Ärtskott och gärna ätbara blommor, t ex violer

Citronsmörsås
150 g smör
3 äggulor
1 msk kallt vatten
1 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 krm salt

Gör så här

Sparris

1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen.

2. Koka den mjuk i en vid och låg kastrull eller panna tillsammans med salt, socker och citron. Beroende på tjocklek så brukar det ta 6-8 minuter om de inte är för tjocka. De ska ha lätt tuggmotstånd. Känn med en kniv så de inte blir för mjuka.

Parmakrisp-smulor

3. Stek skinkskivorna på båda sidorna i olivoljan på hög värme så de blir torra och krispiga.

4. Låt de rinna av på hushållspapper. Smula sönder dem till smulor.

Citronsmörsås

5. Smält smöret, häll upp i en liten kanna och låt det svalna.

6. Koka upp vatten i en kastrull och ställ över en värmetålig bunke av t ex metall. Sänk värmen så vattnet endast sjuder.

7. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft och häll det i bunken.

8. Vispa konstant medan du häller i det avsvalnade smöret i en tunn stråle tills såsen tjocknar.

9. Rör i rivet citronskal och salt.

10. Ta bunken från värmen.

11. Skeda upp såsen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över parmakrisp-smulorna och garnera med ärtskott och gärna ätbara blommor.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.