Vårsallad med lax, sparris och potatis
En riktigt vårig sallad som mättar. Här samlas smakrik lax, krispig sparris och söt mango i en underbar kombination. Det perfekta vinvalet till en sallad som denna blir ett fruktigt och fylligt vitt vin. Fruktigheten balanserar den lilla beskan som vi kan hitta i sparris och sallad och speglar den söta mangon, vinets fyllighet möter upp den matiga laxen!
Ingredienser
2 st bitar laxfilé à ca 140 g
4–6 kokta potatisar
1 knippe grön sparris
150 g sockerärtor/salladsärtor
1–2 salladslökar
1 gulbeta
0,5 gurka
1 mango eller annan frukt med sötma
100 g gröna blad, t ex babyspenat och/eller machésallat
1 knippe dill
salt och peppar
Gör så här
1. Tina laxen om den är fryst. Torka av med hushållspapper, skär i stora tärningar och stek i smör långsamt på medelvärme eller lägre tills fisken är färdig. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
2. Skala den kokta potatisen och skär i halvor.
3. Koka sparrisen i 1 minut och skölj i iskallt vatten. Skär i bitar. Förväll även sockerärtorna som hastigast eller behåll dem råa.
4. Skiva salladslöken tunt, hyvla gulbetan i tunna skivor och skär gurkan i bitar.
5. Tillsätt bitar av frukt som tillför lite sötma, t ex mango, apelsin eller sharon.
6. Ta fram ett stort fat och bottna med ett lager gröna blad. Fyll på med potatishalvor och sockerärtor. Strö över salladslök och gurka. Fördela laxbitarna, lägg betorna runtom och avsluta med frukt och dillvippor.
Tips!
7. Servera gärna salladen med en krämig och mild färskost av getmjölk. Man kan också mixa en bit getost med crème fraîche eller servera salladen med en dillmajonnäs. Ett par klyftor citron till den som så önskar kan serveras bredvid.