Räksallad på vitlöks- & chilistekt scampi med krämig parmesandressing
En räksallad blir alltid både godare och mer mättande med lite varma ingredienser. Här på en grund av späda salladsblad som toppas med stekt sparris och avokado samt vitlöks- och chilistekta scampi-räkor eller gambas. Serveras med en krämig parmesandressing och ett glas torrt och friskt rosévin.
Ingredienser
Räksallad:
400 g skalade scampi, gambas eller vannamei-räkor
1 chilifrukt
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 påse salladsmix, 65 g
1 knippe sparris
1 mogen avokado
Flingsalt och nymald svartpeppar
Parmesandressing:
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 dl mild olivolja
1 dl crème fraiche
1 dl finriven parmesan + extra till servering
Eventuellt ett par droppar srirachasås
Gör så här
1. Börja med dressingen. Skala och riv vitlöken och blanda med resten av ingredienserna. Den som vill vänder ner ett par droppar srirachasås. Det blir inte starkt, bara smakrikt.
2. Låt räkorna tina på hushållspapper. Skala och skiva vitlök och kärna ur och hacka chilin. Hetta upp hälften av oljan och stek räkorna hastigt. Salta och ställ pannan åt sidan.
3. Hetta upp resten av oljan i en annan panna och stek sparrisen och avokadoklyftorna så de får lite färg. Salta och peppra lätt.
4. Fördela salladsmixen på 4 tallrikar och toppa med de stekta grönsakerna och de stekta räkorna. Strö på lite parmesan och ringla på lite dressing.
5. Servera räksalladen med ett gott bröd.