Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Viltfärsbiffar i äppelcidergräddsås med stekt äpple och palsternacka 

Här möter det smakrika köttet en len gräddsås och den sötfruktiga smaken från äpple i en kombination som får smaklökarna att dansa. Här väljer vi ett fruktigt och nyanserat rött.

Vintips till receptet
164 kr

Ingredienser

Viltfärsbiffar
500 g viltfärs
10 g ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 msk senap
ägg
2 krm mortlade enbär
salt, olja och smör 

Ugnsbakad potatis och palsternacka
400 g potatis
250 g palsternacka
salt och olivolja 

Äppelcidergräddsås
1/2 gul lök
1 msk vetemjöl
2 msk äppelcidervinäger
2 1/2 dl torr äppelcider
1 1/2 dl viltfond (ej koncentrerad)
2 dl vispgrädde
smör och salt 

Stekt äpple
2 äpplen
smör 

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 C. Halvera eller klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsfast form och blanda med olja och salt. Ugnsbaka potatisen i ca 15 minuter.

2. Skala under tiden palsternackan och skär den i 1 centimeters tjocka stavar. Blanda ner palsternackan i potatisen och ugnsbaka vidare i ca 30 minuter tills potatis och palsternacka är genommjuka och har fått en fin rostad yta.

3. Finhacka löken och fräs den i smör i en kastrull på medelhög temperatur.

4. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll på vinäger, cider och fond. Koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter grädden. Koka i ytterligare ca 15 minuter tills ca 3-4 dl återstår. Smaka av såsen om salt behövs.

5. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke.

6. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull på låg temperatur.

7.gg ner färs, senap, enbär, ägg, lök och salt i bunken och blanda ordentligt. Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs.

8. Forma 8 fina pannbiffar och stek de på medelhög temperatur i olja och smör till fin färg.

9. Kärna ur och klyfta äpplet. Stek äppelklyftorna i smör på medelhög temperatur ett par minuter.

10. Servera viltfärsbiffarna med det stekta äpplet, gräddsåsen och de ugnsbakade rotsakerna.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
15 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER