Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Viltfärsbiffar i äppelcidergräddsås med stekt äpple, ugnsbakad potatis och palsternacka 

Ingenting går upp mot en riktigt god vilträtt. I det här receptet möter det smakrika köttet en len gräddsås och den sötfruktiga smaken från äpple i en kombination som får smaklökarna att dansa. Till det här goda och eleganta receptet väljer vi ett smakrikt rödvin med generös frukt och fyllig kropp. Den generösa fruktigheten i vinet möter upp söta komponenter i rätten såsom äpple och ugnsbakad palsternacka medans fylligheten i vinet på ett fint sätt möter upp rättens mustiga struktur.

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

Viltfärsbiffar
500 g viltfärs
10 g ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 msk senap
ägg
2 krm mortlade enbär
salt, olja och smör 

Ugnsbakad potatis och palsternacka
400 g potatis
250 g palsternacka
salt och olivolja 

Äppelcidergräddsås
1/2 gul lök
1 msk vetemjöl
2 msk äppelcidervinäger
2 1/2 dl torr äppelcider
1 1/2 dl viltfond (ej koncentrerad)
2 dl vispgrädde
smör och salt 

Stekt äpple
2 äpplen
smör 

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 C. Halvera eller klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsfast form och blanda med olja och salt. Ugnsbaka potatisen i ca 15 minuter.

2. Skala under tiden palsternackan och skär den i 1 centimeters tjocka stavar. Blanda ner palsternackan i potatisen och ugnsbaka vidare i ca 30 minuter tills potatis och palsternacka är genommjuka och har fått en fin rostad yta.

3. Finhacka löken och fräs den i smör i en kastrull på medelhög temperatur.

4. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll på vinäger, cider och fond. Koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter grädden. Koka i ytterligare ca 15 minuter tills ca 3-4 dl återstår. Smaka av såsen om salt behövs.

5. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke.

6. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull på låg temperatur.

7.gg ner färs, senap, enbär, ägg, lök och salt i bunken och blanda ordentligt. Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs.

8. Forma 8 fina pannbiffar och stek de på medelhög temperatur i olja och smör till fin färg.

9. Kärna ur och klyfta äpplet. Stek äppelklyftorna i smör på medelhög temperatur ett par minuter.

10. Servera viltfärsbiffarna med det stekta äpplet, gräddsåsen och de ugnsbakade rotsakerna.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till receptet

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.