Vinglögg – så gör du egen glögg
Den godaste glöggen är den du gör själv! Här hittar du ett smarrigt glöggrecept och tips på hur du kan ordna ett riktigt mysigt glöggmingel utomhus. Den bästa basen för en lyckad glögg är ett bra val av vin. Vi har använt Impressivo som ger perfekt smak.
Ingredienser
1 flaska Il Vero Siciliano
1 dl socker
6 st torkade katrinplommon
1 bit torkad ingefära
1 pomeransskal
3 kanelstänger
1 tsk nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
Gör så här
1. Häll vinet i en kastrull och lägg i samtliga ingredienser.
2. Värm upp på högsta effekt men stäng av innan vinet börjar koka, ca 80°C. Rör runt och lägg på locket.
3. Låt vinet svalna och dra under lock i 60 min. Sila bort alla kryddor och häll tillbaka i flaskan tills det är dags att servera – då värmer du på glöggen i en kastrull.
Tips för glöggmys utomhus
- Har du ingen termos: lägg en kökshandduk i ugnen, 75° för att sedan vira om flaskan med varm glögg i.
- Ta med filtar, plädar eller fällar att sitta på.
- Skapa stämning med levande ljus i stormlyktor.
- En värmekälla i form av ett eldfat eller eldkorg är extra mysigt.
- Duka bordet som om det var inomhus med duk, tåliga julväxter och fat i våningar.
- Serveta mat, godis och frukt som inte tar skada av kyla.
- Tänk på att maten gärna ska gå att äta med vantar – trekantsmackor är ett bra tips. Recept på enkla mackor till glöggen hittar du här.