Historien bakom älskade Pasta Alfredo
Italienska pastarätten Pasta Alfredo är en älskad maträtt som har erövrat smaklökarna hos matälskare över hela världen. Pasta Alfredo görs enligt tradition med få ingredienser som tillsammans skapar magi – färsk tagliatelle, smör, parmesanost, salt och peppar. Men vet du hur denna paradrätt kom till från första början?
Pasta Alfredos historia tar oss till början av 1900-talets Rom och restaurangägaren Alfredo di Lelio. Alfredo drev en framgångsrik restaurang i närheten av det berömda Fontana di Trevi-torget. Pastan sägs ha tagit form då Alfredos fru var gravid och på grund av detta hade svårt att äta. Alfredo försökte därför komponera fram en rätt som var mild, lätt att svälja och aptitstärkande. Receptet han fick fram blev snabbt en succé – inte bara hemma utan även bland Roms elitsällskap. Ryktet spred sig och kändisar och politiker från hela världen vallfärdade till Alfredos restaurang för att njuta av den läckra pastan.
Spridningen av pasta Alfredo sägs ha startat nät det amerikanska skådespelarparet Mary Pickford och Douglas Fairbanks åt Alfredos pasta under deras smekmånad i Rom på 1920-talet. Paret älskade rätten och ville introducera den för sina vänner i Hollywood. Sagt och gjort. När pasta Alfredo slog ner i USA blev det en sensation. Den kunde nu intas på olika restauranger runt om i Hollywood och snart fanns den i hela landet. Amerikanska kockar började nu göra sin personlig touch på receptet och addera ingredienser som grädde, parmaskinka och kyckling.
Idag är pasta Alfredo en favorit bland pastaälskare över hela världen och genom åren har det tillkommit otaliga variationer av rätten. Vi på Viva vin och mat har såklart också inspirerats och tagit fram vårt egna goda Pasta Alfredorecept.
Vitt vin till Pasta Alfredo
Vi rekommenderar ett medelfylligt till fylligt vitt vin med frisk syra som matchar den krämiga pastans struktur och friskar upp de ostiga och smöriga smakerna.
Rött vin till Pasta Alfredo
Föredrar du rött vin passar det bra med ett medelfylligt rödvin med frisk syra. Ett fruktigt vin harmoniserar fint med den salta pastan.