Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Grundrecept på pastadeg

Ta din pastamiddag till nya höjder med hemgjord pasta! Du behöver en pastamaskin men det går även att kavla degen tunt med en tung kavel, t ex av marmor och sen skära remsor till tagliatelle eller pappardelle. Låt såsen avgöra om du går med rött eller vitt!

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

400 g durumvetemjöl
4 medelstora ägg
ev lite vatten

1. Häll ut mjölet i en hög på en arbetsbänk. Gör en liten grop i mitten och knäck i äggen.

2. Vispa försiktigt sönder dem med en gaffel.

3. Fös in mjölet i äggen allteftersom och arbeta ihop det till en slät deg med händerna. Tillsätt lite vatten om den blir för torr.

4. Forma degen till en boll och skär degen drygt centimetertjocka skivor.

5. Ta en del i taget, mjöla den lätt och kör genom den tjockaste delen på pastamaskinen. Vik degen dubbel och kör igen.

6. Fortsätt att köra degplattan i maskinen och minska tjockleken ett snäpp efter varje gång tills du har den tjocklek du föredrar. Förslagsvis ett par millimeter tjock.

7. Kör nu degen i den tillsats till maskinen du föredrar för viss slags pasta, t ex tagliatelle. Eller skär för hand.

8. Rulla ihop dem till lösa nystan och mjöla dem lätt medan du fortsätter att göra mer pasta.

9. Koka ca 3 minuter i saltat vatten.

 

Tips!

10. Kavla in färska örter för fin effekt. Lägg ut örter på en tunn pastaplatta, lägg en till platta ovanpå och kör den i pastamaskinen (eller kavla) försiktigt igen. Undvik grova örter och använd små blad av t ex salvia eller bladpersilja. Knipsa bort grova stjälkar, degen går sönder lätt om man låter de gå med.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Högrevsbolognese-med-pancetta
Liselotte Forslin_Pressbild_03
2 tim 30 min

Högrevsbolognese med pancetta

En bolognese med tärnad högrev och pancetta som är extra lyxig och bjuder på helt fantastiska smaker! En riktig festmåltid som räcker till många.