G.D. Vajra Langhe Nebbiolo
199 kr
G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena Vajra, samt deras barn Giuseppe, Francesca...
Nebbiolo känd för att producera några av Italiens mest respekterade viner. Namnet ”Nebbiolo” tros komma från det italienska ordet ”nebbia,” som betyder dimma, eftersom druvorna ofta skördas under dimmiga höstmorgnar. Nebbiolo är synonym med regionen Piemonte i norra Italien och är grunden för de kända vinerna Barolo och Barbaresco.
Nebbiolo är en av Italiens äldsta druvor och har odlats i Piemonte sedan 1200-talet. Barolo är ett av de mest eftertraktade områdena i Piemonte och är känt som ”Konungen”. Ett vin märkt Barolo är alltid gjort på druvan nebbiolo. Detsamma gäller området Barbaresco, känt som Piemontes drottning. Langhe producerar prisvärda nebbiolo-viner.
Nebbiolo är en tunnskalaig druva som ger relativt ljusa rödviner. Druvan ger viner med komplexa smaker och kraftiga tanniner. Några vanliga aromer är:
Nebbiolo-viner är kända för sin förmåga att åldras väl, och vinner ofta på att ligga en tid på flaska. Många viner lagras i flera år innan de ens släpps på marknaden.
Nebbiolo är en utmärkt följeslagare till mat och man brukar säga att det är en ”perfect match” till den umamismakande och exklusiva svampen tryffel. Tryffelsvampen växer och trivs precis som druvan nebbiolo i piemonte och här stämmer verkligen det gamla uttrycket ”what grows together goes together”. En annan god partner till den tuffa druvan är en rejäl köttbit. Vinets tanniner mjuknar nämligen när de kommer i kontakt med köttets struktur. Läs mer om mat til nebbiolo här.
199 kr
G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena Vajra, samt deras barn Giuseppe, Francesca...
349 kr
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, nougat, nypon, kanel, sandelträ, hallon, svart te och...
Nebbiolo, som har sin hemvist i italienska Piemonte, är en druva som de senaste åren gjort...
Tryffelpasta - en restaurangklassiker du nu kan laga hemma.