Grillad flankstek med dirty fries och örtmajonnäs
Flankstek är så gott och enkelt att grilla. Med dirty fries till blir det en lättlagad men smarrig grillmiddag. Gör örtmajon först och stoppa in pommes fritesen i ugnen när du börjar grilla. Till den här goda grillrätten väljer vi ett generöst vin med fin fruktighet. Vinets struktur mjuknar när det kommer i kontakt med köttets textur och vinets frukt balanserar den peppriga kryddningen av köttet.









Ingredienser
Flankstek
700 g flankstek
1 vitlök
olivolja
färsk timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
Dirty fries med örtmajo och parmesan
1 kg fryst pommes frites
2 dl majonnäs, gärna amerikansk
1 dl färska hackade örter, t ex basilika, timjan och bladpersilja
1 vitlöksklyfta
2 dl finriven parmesan
flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Sätt på ugnen enligt anvisningar på pommes frites-paketet.
2. Blanda majonnäsen till örtmajon med örterna men spar lite till örter dekoration.
[step]Riv vitlöksklyftan och blanda i. Smaka av med en nypa salt.
3. När du börjar grilla köttet tillagar du pommes fritesen enligt paketet.
4. Vid servering av pommes fritesen – klicka över lite av örtmajonnäsen och strö på parmesan och de resterande örterna.
5. Duka fram resten av majonnäsen till den som vill ha extra.
6. Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 1 timme.
7. Förbered grillen till en fin grå glöd.
8. Skär vitlöken i två delar horisontellt och pensla snittytorna med olja. Lägg dem på gallret och flytta över till indirekt värme om de bränns. Efter ca 15-20 minuter är de klara att klämmas ut på köttet när det serveras.
9. Grilla köttet ca 3-4 minuter på var sida. Salta och peppra generöst. Lägg flanksteken på indirekt värme och mät köttets temperatur. Vid 58° är det medium.
10. Ta bort köttet från värmen och låt det vila 5 minuter innan du skär upp det i centimetertjocka skivor tvärsöver. Garnera gärna med timjan.
11. Servera med dirty fries och resten av örtmajonnäsen.