Mat till Nebbiolo
Nebbiolo, som har sin hemvist i italienska Piemonte, är en druva som de senaste åren gjort sig riktigt känd likväl populär på den svenska marknaden. Nebbiolodruvan har fått sitt namn efter Piemontes vanligt förekommande höstdimmor, Nebbia betyder nämligen just dimma på italienska. Druvan har tunt skal vilket gör att den inte ger så mycket färg till sina viner.
Nebbiolo är också druvan bakom Piemontes främsta premiumviner Barolo och Barbaressco. Det är dock inte speciellt enkelt att framställa de komplexa vinerna, då nebbiolo är en druva som behöver rätt förutsättningar för att bli så fulländad som den kan bli. Det är en sträv och syrlig druva som mognar långsamt. Strävheten, eller tanninerna, vinner på att rundas av med fatlagring, vilket oftast används vid framställningen av nebbiolovinerna. Vinerna brukar bjuda på aromatiska toner av tjära, rosor, nypon, körsbär och anis.
Nebbiolo till viltkött
En klassisk kombination till nebbilodruvan är vilt. Nebbiolodruvan bjuder som sagt på en del tanniner, vilka upplevs mjukare tillsammans med viltköttet. Älgstek med rotsaksrösti, trattkantareller och äppelstuvad lök är på flera sätt en god matchning till nebbiolovinet, inte enbart tack vare att vinets och köttets strukturer balanserar varandra, utan också via de höstiga smakerna som vi hittar på tallriken såväl som i vinets smakbild.
Barolo och Barbaresco
Kungen och drottningen av Piemonte. Ja, så kallas distrikten Barolo och Barbaresco. Här odlas alltså uteslutande nebbiolodruvan. Vad man menar när man benämner Barolo och Barbaressco som Kungen och Drottningen, eller mannen och kvinnan, är att Barbaressco-symbolismen ska ligga i att kvinnans rundare former. Precis som att Barbaresco är lite mjukare, lenare och har lite rundare former än den lite strävare Barolon.
Nebbiolo till tryffel
En annan klassisk och riktig fullträff i kombination är svamp och nebbiolo – i synnerlighet den lyxiga svampen tryffel. Runtom i Piemonte växer det mycket tryffelsvamp, vilket gör nebbiolo och tryffel till en traditionell kombination. Den umamirika svampen riktigt gifter sig med det aromatiska röda vinet. En favoriträtt som ofta pryder menyer på bättre Italienska restauranger är tryffelpasta – en smakrik pasta som även går utmärkt att laga hemma. Vinerna på nebbiolo som också har en frisk syra passar också särskilt bra till den en krämiga tryffelpastan då en frisk syra lättar upp mastiga komponenter.