Sallad till rödvinet!?
Till en kött- eller fiskbit är det ibland magiskt gott med en krispig och fräsch sallad till, men också med ett glas vin. Rött vin är dock svårkombinerat till sallad, men Viva har lösningen på problemet och lär dig hur du undviker denna oangenäma smakkrock!
Salladens grundsmak som är lite besk krockar med rödvinets tanniner och gör att vinet kan få en metallisk smak. Detta kan undvikas med en härlig vinägrett gjord med en skvätt rödvin i. Rödvinet i vinägretten skapar nämligen en smakbrygga mellan vinet och salladen. Här får du dock vara försiktig då även salladsdressingen kan vara en utmaning för vinet. Syran i vinägretten kan nämligen göra så att vinets egna syra dämpas för mycket och vinet istället försvinner i förhållande till maten och upplevts som platt. Detta oavsett om syran i vinägretten kommer från vinäger, vin eller citron. Se därför till att vinet du dricker till din rätt/sallad har en markerad syra om du tar dressing på din sallad.
Måste man alltid använda dressing?
Skillnaden är stor beroende på om vi ser salladen som en huvudrätt eller om det är en sidosallad som serveras till grillad frisk eller en kraftig köttbit. Då är det först och främst proteinet och den eventuella såsen som ska matchas till vinet. Men många av oss vill ha en fräsch grönsallad till nästan alla våra rätter och därför har Viva tagit fram lite tips och trix för att salladen ska passa som bra som möjligt till våra varmrätter och viner.
Ett annat tips är att bara droppa lite olivolja och flingsalt över salladen. Fett som vi hittar i oljan dämpar nämligen beska medans sälta i mat gör att beska, sötma och friskhet upplevs lägre i drycken och att upplevelsen av strävhet minskar. En mirakelkur för att få din grönsallad att kompa med vinet helt enkelt.
Viktigt är också att välja sina grönsaker med omsorg.
Grönsaker för en vinvänligare sallad
- Mild sallad – Välj en mildare salladssort som babyspenat eller plocksallad. Då är riken för att salladen ska kännas allt för besk tillsammans med rödvinet mindre.
- Avokado – Avokadons fett dämpar det beska från salladen
- Plommon- eller körsbärstomat. Tomat är det många som är rädda för när det kommer till att matcha vin. Välj körsbärstomater som drar åt det sötare hållet – dessa funkar särskilt bra om vinet har en viss fruktighet som kan spegla de söta smakerna i tomaternas solmogna ton.
- Silverlök – Silverlök är en lenare lökvariant som möter vinet bättre. Lägg den skivade löken i kallt vatten en halvtimme innan du ska använda den, så blir smaken än mildare.
- Gurka – Skala gurkan då dess bittra smak sitter i skalet, en skalad gurka bråkar inte så mycket med vinet men ger salladen ett härligt krisp.