Maison Robert Olivier
139 kr
Rött biodynamiskt naturvin som producerat med omsorg! Vinet har en blåfruktig smak och är gjort på...
Naturvin har tagit vinvärlden med storm och blir allt mer populärt i alla möjliga sammanhang – på topprestaurangen, den mysiga bistron eller på hemmamiddagen. Men vad är egentligen ett naturvin? Viva förklarar hur man definierar naturviner, hur naturvin smakar, varför det har blivit så populärt och såklart vad naturvin passar till för mat. Vi tipsar också om våra två bästa naturviner, Maison Robert Olivier och Maison Robert Olivier Blanc!
Det saknas faktiskt en certifiering som bestämmer exakt vilka viner som får kalla sig för naturvin. Det betyder att en vinmakare egentligen kan kalla sitt vin för naturvin om denne så vill. Men, det finns en tydlig bild och allmän uppfattning om vad ett naturvin är:
1. Ett naturvin är gjort med minimal handpåläggning i vineriet. Man vill helt enkelt påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt och man eftersträvar att växtplatsen och druvan ska kännas tydligt i vinets smak. Ingenting ska tas bort eller tillsättas under produktionen. Eftersom många naturviner inte heller filtreras så kan de även vara lite grumliga till utseendet.
2. Naturvinets jäsning sätts igång av vildjäst som finns naturligt i naturen istället för att en kontrollerad jäsning sätts igång av vinmakaren med hjälp av odlad eller köpt jäst. Som sagt adderas inget och tas inte heller bort, varken syra, socker eller extra tanniner och man använder inte heller andra smaksättare som ekchips eller ekstavar.
3. Naturviner är alltid ekologiska men det innebär inte att ekologiska viner alltid är naturviner. Det som skiljer ekologiska viner och naturviner åt är att den ekologiska producenten får använda metoder som inte naturodlare godkänner, samt att man vid tillverkningen av ekologiskt vin får använda lite, men begränsat med tillsatser som sulfiter och framställd jäst. Läs om ekologiska viner här.
4. De flesta brukar vara överens om ovanstående punkter vid definition av naturvin. En vattendelare kommer dock när vi börjar prata om sulfiter. Här menar vissa att det inte ska få tillsättas några sulfiter överhuvudtaget och att de enda sulfiterna som är tillåtna är de som naturligt uppstår när vinet jäser. Andra menar däremot att en liten del sulfiter vid buteljering bör vara tillåtet och är nödvändigt att tillsätta för att vinet ska kunna transporteras, hålla sig stabilt och inte oxidera i förtid. Oavsett om vinproducenten väljer att tillsätta sulfiter eller inte, ska användningen av detta vara minimal.
Biodynamiskt odlade viner är alltid naturviner, men här utgår man dessutom från filosofen och grundaren av den antroposofiska läran Rudolf Steiners idéer om att växter är känsliga för naturens och kosmos krafter som månens och stjärnornas positioner. Hela vingården ska enligt denna lära ses som en levande organism där vingården är ett självförsörjande kretslopp.
Här finns certifieringen Demeter som är den märkning med de allra striktaste regler och krav som finns inom ekologisk produktion och odling. För att en produkt ska bli Demeter-märkt krävs det att den framtagits av råvaror som odlats just biodynamiskt. De regler som satts av Demeterförbundet är bland annat att man vid tillverkningsprocessen inte får använda sig av konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller genmodifierade organismer.
Man kan säga att vi alltid har gjort naturviner, då vin från allra första början var just naturvin. Men man kan säga att naturvinets återfödelse skedde i Beaujolais på 60-talet. Vinmakarna som började då med fenomenet Vin Nature (naturliga viner) och ville skapa viner som smakade som vin gjorde ”förr”.
Naturviner smakar såsom viner smakade förr! Det är ursprungsviner med mer smak från naturen och med mindre smakpåverkan av produktionsprocesser och tillsatser.
1. Målet är som sagt att växtplatsen och druvan verkligen ska kännas i vinets smak och karaktär. Med det sagt kan det smaka mycket annorlunda från de ”vanliga” vinerna som vi är vana vid från samma växtplats och druva. Detta beror på att andra komponenter som vi är vana vid att känna i vinets smak inte har tillsatts, vilket leder till att smaken skiljer sig. Här blir det också klurigt för vinmakaren att skapa ett vin som smakar samma år efter år då naturvinsdruvorna påverkas mer av omgivningen än ”vanliga” druvor som kan få skydd av bekämpningsmedel och liknande.
2. När man pratar om vad naturvin smakar kan man ibland höra någon säga att det smakar ”Brettanomyces”. Brettanomyces är en jästsvamp som finns naturligt i naturen och som lever på fruktskal och ibland i vinkällare. Den här typen av jäst kan ge vinet smaker som läder, stall, hästfilt, källare och ammoniak. Toner som i för stark karaktär kan ta över vinets fruktiga aromer men som i lagom mängd istället bidrar med en härlig komplexitet.
3. Oxidativ smak eller oxidativ karaktär (inte att förväxla med oxiderad smak) hittar man ofta i naturviner. Oxidativ smak betyder att vinet har exponerats mot syre och utvecklat toner som mogna äpplen och nötter. Dessa viner är ofta gula i färgen.
Förutom att naturvinsälskaren tycker om naturvinets jordnära smaker, blir allt fler av oss också mer och mer medvetna om klimatet och om hållbarhet. Vi blir alltmer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur det påverkar naturen. Fler söker sig till exempelvis till ekologiskt, vegetarisk eller vegansk kost vilket kan vara en förklaring till varför dessa naturligt framtagna viner utan tillsatser har skjutit i höjden. En del säger sig också må bättre av naturvin dagen efter intaget och menar att huvudvärk och illamående uteblir med dessa viner. För detta finns det dock ingen vetenskaplig bevisning. Det är alkoholen som gör att man mår dåligt dagen efter att man druckit vin, inte eventuella tillsatser.
Precis som med ”vanliga” viner matchas naturviner till olika rätter beroende på druva och växtplats. De lätta och friska naturvinerna passar till lättare mat, kanske en vegetarisk pasta, en matigare sallad eller till lättare kötträtter som kyckling och fisk.
Något som kan bli en riktig fullträff när du matchar just naturvin till mat är att ta fasta på smakerna brettanomyces och vinets oxidativa smaker. Brettanomyces kan som sagt påminna om smaker som läder och stall. Detta är dofter vi ofta relaterar till som mogna och jordiga toner, så varför inte servera ett rött naturvin med dessa smaker till en rätt med svamp och jordgrönsaker som också påminner oss om skogens jord.
Ett vitt naturvin med oxidativa smaker som vi kan känna igen som äpplen och nötter skulle gå fint tillsammans med till exempel en rätt toppad med stekt äpple, eller med den nötiga smaken från brynt smör.
Maison Robert Olivier är ett rött naturvin som dessutom är gjort på druvor från biodynamiska odlingar. Vinet är ursprungstypiskt från södra Frankrike med toner av färska örter, mörka bär och lakrits och en spännande mörklila färg. Läs mer om naturvinet och hitta en länk till beställning (eller se om det finns på hyllan i din butik) här!
Maison Robert Olivier Blanc är ett torrt vitt biodynamiskt naturvin med en fräsch fruktig doft, inbjudande blommiga inslag och toner av mogen persika och äpple. Läs mer om naturvinet och hitta en länk till beställning (eller se om det finns på hyllan i din butik) här!
139 kr
Rött biodynamiskt naturvin som producerat med omsorg! Vinet har en blåfruktig smak och är gjort på...
129 kr
Vitt biodynamiskt naturvin som producerats med omsorg! Vinet har en aromatisk aromatiskt fräsch och fruktig smak...
En lyxig svamptoast med lax och löjrom. I glaset väljer vi en vit riesling.
En riktigt vällagad och elegant vegoburgare du inte vill missa.