Petite Belle Sparkling Brut
99 kr
Fynd på hyllan! Ett friskt, fruktigt och smakrikt mousserande vin med inslag av päron, gröna äpplen, persika och citrus.
Krustader är små spröda skålar av frasigt bröd eller smördeg som fungerar som små ätbara fat med olika fyllningar. De finns färdiga att köpa i olika storlekar och är en bra genväg till festliga tilltugg. Servera gärna till ett glas mousserande vin med pigga bubblor och härlig frukt.








Räkor, citron och krasse
20 små krustader (eller 10 mellanstora)
150 g handskalade räkor
0,5 dl aioli
0,5 st citron
krasse
salt och peppar
Pesto, parmaskinka och ricotta
20 små krustader (eller 10 större)
100 g ricotta
0,5 citron, zest
10 skivor parmaskinka (dela varje i två bitar)
4 msk grön pesto
grönt till dekoration
salt och peppar
Lagrad ostkräm med smörstekt svamp
20 små krustader (eller 10 större)
150 g lagrad ost, riven
1 dl crème fraîche
1 dl färskost
150 g rensad svamp (kantareller, champinjoner)
vit tryffelolja (valfritt)
smör till stekning
timjan, salt och peppar
Fräscha, spröda små munsbitar som gör sig perfekt till fördrinken eller på en lättare mingelbuffé. Räkorna och aiolin kan förberedas innan, men fyll krustaderna precis innan servering så de behåller sin krispighet.
1. Finhacka räkorna grovt och lägg i en skål.
2. Rör ihop med aioli, citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
3. Fyll krustaderna och toppa med krasse.
Tips: Byt ut aiolin mot dillmajonnäs för en mildare smak eller mot pepparrotscrème för lite sting. Använder man räkor i lag så låt dem rinna av ordentligt.
Italiensk klassiska smaker i en munsbit. Ricottan kan blandas med citronskal för extra fräschör och fyllas i förväg. Lägg på skinka och pesto precis innan servering.
4. Rör ihop ricotta, citronskal och pesto
5. Fyll krustaderna med ricottaröran. Lägg på en bit parmaskinka och dekorera gärna med något grönt.
Tips: Rosta krustaderna snabbt i ugnen innan fyllning för extra krispighet.
Fylliga små munsbitar som passar utmärkt till bubbel. Ostkrämen görs gärna i förväg och förvaras i kylen. Toppa med smörstekt svamp eller några droppar vit tryffelolja
6. Skiva ner svampen och lägg i en panna. Låt svampen svettas ut vätska på låg temperatur. Höj värmen och lägg i en klick smör. Stek svampen och smaka av med salt, peppar och timjan.
7. Låt svalna något.
8. Blanda hälften av svampen med riven ost, crème fraîche och färskost till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
9. Fyll krustaderna med krämen och toppa med den smörsteka svampen och smula över lite ost.
Tips: Det är gott att droppa över tryffelolja, det räcker med någon droppe eftersom den är stark i smaken.
Gör fyllningarna i förväg och förvara i kylen. Fyll krustaderna precis innan servering för att behålla krispigheten.
Har man en öppnad låda sen innan – värm på dem lite i ugnen så återfår de sin krispighet. Vill du göra egna kan du stansa ut rundlar av smördeg eller formfranska, trycka ner dem i små muffinsformar och grädda i ugnen tills de är gyllene och krispiga.
Till mingel: välj de minsta (ca 3–4 cm i diameter) så att de kan ätas i ett eller två tuggor.
Till förrätt: välj mellanstora (5–6 cm) och servera två per person.
99 kr
Fynd på hyllan! Ett friskt, fruktigt och smakrikt mousserande vin med inslag av päron, gröna äpplen, persika och citrus.
Otroligt trevliga snittar till fördrinken eller minglet.