Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

3 x krustader

Krustader är små spröda skålar av frasigt bröd eller smördeg som fungerar som små ätbara fat med olika fyllningar. De finns färdiga att köpa i olika storlekar och är en bra genväg till festliga tilltugg. Servera gärna till ett glas mousserande vin med pigga bubblor och härlig frukt.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Räkor, citron och krasse
20 små krustader (eller 10 mellanstora)
150 g handskalade räkor
0,5 dl aioli
0,5 st citron
krasse
salt och peppar

Pesto, parmaskinka och ricotta

20 små krustader (eller 10 större)
100 g ricotta
0,5 citron, zest
10 skivor parmaskinka (dela varje i två bitar)
4 msk grön pesto
grönt till dekoration
salt och peppar

Lagrad ostkräm med smörstekt svamp

20 små krustader (eller 10 större)
150 g lagrad ost, riven
1 dl crème fraîche
1 dl färskost
150 g rensad svamp (kantareller, champinjoner)
vit tryffelolja (valfritt)
smör till stekning
timjan, salt och peppar

Gör så här

Räkor, citron och krasse

Fräscha, spröda små munsbitar som gör sig perfekt till fördrinken eller på en lättare mingelbuffé. Räkorna och aiolin kan förberedas innan, men fyll krustaderna precis innan servering så de behåller sin krispighet.

1. Finhacka räkorna grovt och lägg i en skål.


2. Rör ihop med aioli, citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.


3. Fyll krustaderna och toppa med krasse.

Tips: Byt ut aiolin mot dillmajonnäs för en mildare smak eller mot pepparrotscrème för lite sting. Använder man räkor i lag så låt dem rinna av ordentligt.

Pesto, parmaskinka och ricotta

Italiensk klassiska smaker i en munsbit. Ricottan kan blandas med citronskal för extra fräschör och fyllas i förväg. Lägg på skinka och pesto precis innan servering.

4. Rör ihop ricotta, citronskal och pesto


5. Fyll krustaderna med ricottaröran. Lägg på en bit parmaskinka och dekorera gärna med något grönt.

Tips: Rosta krustaderna snabbt i ugnen innan fyllning för extra krispighet.

Lagrad ostkräm med smörstekt svamp

Fylliga små munsbitar som passar utmärkt till bubbel. Ostkrämen görs gärna i förväg och förvaras i kylen. Toppa med smörstekt svamp eller några droppar vit tryffelolja

6. Skiva ner svampen och lägg i en panna. Låt svampen svettas ut vätska på låg temperatur. Höj värmen och lägg i en klick smör. Stek svampen och smaka av med salt, peppar och timjan.


7. Låt svalna något.


8. Blanda hälften av svampen med riven ost, crème fraîche och färskost till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.


9. Fyll krustaderna med krämen och toppa med den smörsteka svampen och smula över lite ost.

Tips: Det är gott att droppa över tryffelolja, det räcker med någon droppe eftersom den är stark i smaken.

Tips för alla krustader:

Gör fyllningarna i förväg och förvara i kylen. Fyll krustaderna precis innan servering för att behålla krispigheten.
Har man en öppnad låda sen innan – värm på dem lite i ugnen så återfår de sin krispighet. Vill du göra egna kan du stansa ut rundlar av smördeg eller formfranska, trycka ner dem i små muffinsformar och grädda i ugnen tills de är gyllene och krispiga.

Till mingel: välj de minsta (ca 3–4 cm i diameter) så att de kan ätas i ett eller två tuggor.

Till förrätt: välj mellanstora (5–6 cm) och servera två per person.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Petite Belle Sparkling Brut

Petite Belle Sparkling Brut

99 kr

Fynd på hyllan! Ett friskt, fruktigt och smakrikt mousserande vin med inslag av päron, gröna äpplen, persika och citrus.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept