Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Älgwallenbergare, potatispuré och syrad gräddsås

Älgwallenbergare är riktiga lyxbiffar med lätt viltsmak som du enkelt lagar hemma. Servera med en god gräddsås, potatispuré och lättstekta sugar snaps. Till biffarna väljer vi ett fruktigt rödvin med mjuka tanniner som gifter sig väl med köttets struktur och en trevlig syra som matchas väl med såsens syrade grädde. Vi väljer ett vin med hög alkoholhalt som hjälper till att lätta upp fettet i gräddsåsen.

Vintips till receptet
122 kr

Ingredienser

Älgwallenbergare
600 g älgfärs
5 äggulor
1 1/2 tsk salt
5 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad viltfond
½ tsk nymald vitpeppar
1 tsk epiche riche (4 kryddor) – se ingredienser nedan
1 ½ dl ströbröd

Syrad gräddsås
1 bananschalottenlök
smör till stekning
1 ½ dl vitt vin
3 dl syrad grädde
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
5 krossade enbär
1 msk lönnsirap
salt och nymald svartpeppar

Epiche riche
2 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
8 hela nejlikor
2 tsk riven muskotnöt

Potatispuré
I  kg mjölig potatis
3 dl mjölk, 3%
25 g smör
salt och nymald vitpeppar

Till servering
lättstekta sugar snaps eller sockerärtor

Älgwallenbergare och gräddsås

1. Lägg färsen i en matberedare med knivinsats tillsammans med äggulor och salt. Kör tills det är finfördelat.

2. Häll i grädden, lite i taget medan du fortsätter mixa. Det blir en ganska lös färs. Tillsätt viltfond, epiche riche och nymald vitpeppar mot slutet.

3. Häll upp ströbrödet på ett fat. Forma 6 biffar med blöta händer och vänd i ströbrödet.

4. Stek dem i smör ca 2-3 minuter på medelvärme på var sida och lägg dem i en ugnsfast form. Låt de gå klart i ugnen till en innertemperatur av 60 grader.

5. Hacka schalottenlök fint till såsen och fräs det i lite smör utan att det tar färg. Häll på vinet och låt det koka ihop någon minut.

6. Tillsätt syrad grädde, fond, timjan och krossade enbär. Låt det sjuda 2-3 minuter. Smaka av med lönnsirap, salt och peppar.

7. Servera med potatispuré(se tillagning nedan), lättstekta sugar snaps och lingon. På bilden har vi dekorerat med ringblomskronblad.

Potatispuré

1. .Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka dem mjuka och häll av dem i en sil.

2. Hetta upp mjölk och smör.

3. Lägg potatisen i en matberedare och mixa med den varma mjölkblandningen eller lägg tillbaka den i kastrullen och mixa den slät med mjölkblandningen med hjälp av en stavmixer.

4. Smaka av med salt och vitpeppar.

Epiche Riche

1. Mortla vitpeppar, kryddpeppar och nejlikor och blanda med riven muskotnöt.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.