Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Älgwallenbergare, potatispuré och syrad gräddsås

Älgwallenbergare är riktiga lyxbiffar med lätt viltsmak som du enkelt lagar hemma. Servera med en god gräddsås, potatispuré och lättstekta sugar snaps. Till biffarna väljer vi ett generöst rött med kryddighet.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

Älgwallenbergare
600 g älgfärs
5 äggulor
1 1/2 tsk salt
5 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad viltfond
½ tsk nymald vitpeppar
1 tsk epiche riche (4 kryddor) – se ingredienser nedan
1 ½ dl ströbröd

Syrad gräddsås
1 bananschalottenlök
smör till stekning
1 ½ dl vitt vin
3 dl syrad grädde
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
5 krossade enbär
1 msk lönnsirap
salt och nymald svartpeppar

Epiche riche
2 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
8 hela nejlikor
2 tsk riven muskotnöt

Potatispuré
I  kg mjölig potatis
3 dl mjölk, 3%
25 g smör
salt och nymald vitpeppar

Till servering
lättstekta sugar snaps eller sockerärtor

Älgwallenbergare och gräddsås

1. Lägg färsen i en matberedare med knivinsats tillsammans med äggulor och salt. Kör tills det är finfördelat.

2. Häll i grädden, lite i taget medan du fortsätter mixa. Det blir en ganska lös färs. Tillsätt viltfond, epiche riche och nymald vitpeppar mot slutet.

3. Häll upp ströbrödet på ett fat. Forma 6 biffar med blöta händer och vänd i ströbrödet.

4. Stek dem i smör ca 2-3 minuter på medelvärme på var sida och lägg dem i en ugnsfast form. Låt de gå klart i ugnen till en innertemperatur av 60 grader.

5. Hacka schalottenlök fint till såsen och fräs det i lite smör utan att det tar färg. Häll på vinet och låt det koka ihop någon minut.

6. Tillsätt syrad grädde, fond, timjan och krossade enbär. Låt det sjuda 2-3 minuter. Smaka av med lönnsirap, salt och peppar.

7. Servera med potatispuré(se tillagning nedan), lättstekta sugar snaps och lingon. På bilden har vi dekorerat med ringblomskronblad.

Potatispuré

1. .Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka dem mjuka och häll av dem i en sil.

2. Hetta upp mjölk och smör.

3. Lägg potatisen i en matberedare och mixa med den varma mjölkblandningen eller lägg tillbaka den i kastrullen och mixa den slät med mjölkblandningen med hjälp av en stavmixer.

4. Smaka av med salt och vitpeppar.

Epiche Riche

1. Mortla vitpeppar, kryddpeppar och nejlikor och blanda med riven muskotnöt.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
14 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER