Älgwallenbergare, potatispuré och syrad gräddsås
Älgwallenbergare är riktiga lyxbiffar med lätt viltsmak som du enkelt lagar hemma. Servera med en god gräddsås, potatispuré och lättstekta sugar snaps. Till biffarna väljer vi ett fruktigt rödvin med mjuka tanniner som gifter sig väl med köttets struktur och en trevlig syra som matchas väl med såsens syrade grädde. Vi väljer ett vin med hög alkoholhalt som hjälper till att lätta upp fettet i gräddsåsen.
Ingredienser
Älgwallenbergare
600 g älgfärs
5 äggulor
1 1/2 tsk salt
5 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad viltfond
½ tsk nymald vitpeppar
1 tsk epiche riche (4 kryddor) – se ingredienser nedan
1 ½ dl ströbröd
Syrad gräddsås
1 bananschalottenlök
smör till stekning
1 ½ dl vitt vin
3 dl syrad grädde
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
5 krossade enbär
1 msk lönnsirap
salt och nymald svartpeppar
Epiche riche
2 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
8 hela nejlikor
2 tsk riven muskotnöt
Potatispuré
I kg mjölig potatis
3 dl mjölk, 3%
25 g smör
salt och nymald vitpeppar
Till servering
lättstekta sugar snaps eller sockerärtor
Älgwallenbergare och gräddsås
1. Lägg färsen i en matberedare med knivinsats tillsammans med äggulor och salt. Kör tills det är finfördelat.
2. Häll i grädden, lite i taget medan du fortsätter mixa. Det blir en ganska lös färs. Tillsätt viltfond, epiche riche och nymald vitpeppar mot slutet.
3. Häll upp ströbrödet på ett fat. Forma 6 biffar med blöta händer och vänd i ströbrödet.
4. Stek dem i smör ca 2-3 minuter på medelvärme på var sida och lägg dem i en ugnsfast form. Låt de gå klart i ugnen till en innertemperatur av 60 grader.
5. Hacka schalottenlök fint till såsen och fräs det i lite smör utan att det tar färg. Häll på vinet och låt det koka ihop någon minut.
6. Tillsätt syrad grädde, fond, timjan och krossade enbär. Låt det sjuda 2-3 minuter. Smaka av med lönnsirap, salt och peppar.
7. Servera med potatispuré(se tillagning nedan), lättstekta sugar snaps och lingon. På bilden har vi dekorerat med ringblomskronblad.
Potatispuré
1. .Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka dem mjuka och häll av dem i en sil.
2. Hetta upp mjölk och smör.
3. Lägg potatisen i en matberedare och mixa med den varma mjölkblandningen eller lägg tillbaka den i kastrullen och mixa den slät med mjölkblandningen med hjälp av en stavmixer.
4. Smaka av med salt och vitpeppar.
Epiche Riche
1. Mortla vitpeppar, kryddpeppar och nejlikor och blanda med riven muskotnöt.