Pumpapaj med spenat och lagrad ost
En underbart god middagspaj med härlig smak av både pumpa och ost. Till pajen väljer vi ett fruktigt rosévin. Vinets frukt möter upp det fruktiga pumpaköttet.





Ingredienser
Pajskal
2 msk kallt vatten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
Fyllning
500 g valfri pumpa
3 ägg
3 dl mjölk
250 g fryst bladspenat, tinad
175 g riven, lagrad ost
2 msk olivolja
Salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220°.
2. Pajskal: Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl, vatten, salt i matberedare, eller rör runt för hand.
3. Tryck ut pajdegen i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Nagga botten på degen med gaffel och ställ i frysen i 10 minuter eller i kylen i minst 30 minuter.
4. Förgrädda pajskalet i mitten på ugnen i 10 minuter.
5. Fyllning:
Skär bort skalet från pumpan och kärna ur med sked. Skär pumpan i mindre bitar, ca 1-2 cm.
6. Klä en plåt med bakplåtspapper och fördela pumpaskivorna i plåten. Ringa olja över och salta. Låt rosta i mitten av ugnen i minst 15 minuter på samma temperatur som tidigare.
7. Tryck/krama vätskan ur spenaten och stek i olja under omrörning några minuter.
8. Vispa ägg och mjölk och häll i pajskalet. Häll på spenat, den rivna osten och fördela sedan pumpaskivorna över. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.