Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut
299 kr 301 kr
Krispig champagne, perfekt till mingel och snittar!
Känd som världens ädlaste dryck genom tiderna är allas vår champagne, och vi förstår verkligen varför. Champagne är utöver en god dryck också ett hantverk – druvorna plockas alltid för hand och det råder strikta regler i distriktet som vinmakarna måste följa för att få kalla sin dryck champagne.
Kort kan man beskriva det omtalade vinet som gyllenfärgat, med utsökta bubblor, knivskarp syra och med en smak som spelar mellan frukt och bröd. Ett vin med elegans och finess! Vi förknippar drycken med fest och firande, men visste du att den också gör sig riktigt bra till mat?
Gemensamt för all champagne är den friska syran. Champagne har i regel alltid en frisk syra som med år av lagring mjuknar. Den friska syran går bra ihop med fet, salt och syrlig mat. Friskheten bryter igenom fett, vilket gör en fet måltid angenämare i sin helhet. Vi vill också addera lite syra i maten för att möta upp vinets friskhet så att det inte upplevs surt i jämförelse med rätten.
En klassisk, men ack så god kombination, är därför en läcker toast skagen och champagne. Här har vi ett skolboksexempel på en bra vin- och matmatchning. Den krämiga feta röran lättas upp tillsammans med syran, och syran kan också matchas ytterligare tillsammans med extra citron som sedvanligt serveras till. Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut är en mer än värdig parhäst i sammanhanget.
Vill du bjuda på något mindre och lite enklare till fördrinken kan du servera bakad delikatesspotatis med rom. Skaldjur, rom och havets läckerheter i stort är ett säkert kort till champagne. Drycken, som ofta besitter en tydlig mineralitet, gifter sig verkligen med skaldjurens ton av hav. Är ni många kan en magnumflaska vara ett praktiskt val, ett hett tips är Alice Bardot Cuvée Grande Réserve Brut.
Även en krämig ost som burrata gör sig bra till champagne. Testa till exempel burrata med varma druvor, dra på lite extra salt på de varma druvorna. Sälta dämpar nämligen allt och gör att syran upplevs snällare.
En annan rätt som gör sig allra bäst till champagne är lyxig, mixad soppa. Testa till exempel mandelpotatissoppa med kungskrabba, salladslök och pinjenötter tillsammans med ett glas kyld champagne som Pol Aimé Brut Réserve. Här får vi dels den härliga balansen mellan den krämiga soppan och den friska syran, vi får också mötet mellan mineralitet och skaldjur, och sist men inte minst en riktig fullträff mellan strukturerna. De många små bubblorna i drycken speglar nämligen den lena och fylliga soppans struktur.
Även en god, klassisk och smörig fiskrätt som torskrygg med beurre blanc gör sig underbart bra till ett glas champagne. Alice Bardot Premier Cru är en elegant Premier Cru-champagne med en fin syra som bryter av den smöriga såsen och med en härlig mjuk munkänsla som passar rättens struktur.
Läs gärna mer om hur champagnetillverkning går till.
299 kr 301 kr
Krispig champagne, perfekt till mingel och snittar!
Alla älskar en god skagen till förrätt. I den här varianten serveras den med fräscha tillbehör som äpple och fänkål.
Det perfekta försnackset - bakad delikatesspotatis toppad med rom, crème fraiche, dill, rödlök och citron!
Aperitivo – en perfekt start på kvällen. Bjud på en italiensk aperitivo och ett glas bubbel!
En lyxig förrätt till nyårsaftonsmenyn. Perfekt med ett glas champagne!
Champagne, den mytomspunna och ädla dryck som har älskats sen urminnes tider. Men hur tillverkas champagnen...