Mat till champagne
Känd som världens ädlaste dryck genom tiderna är allas vår champagne, och vi förstår verkligen varför. Champagne är utöver en god dryck också ett hantverk – druvorna plockas alltid för hand och det råder strikta regler i distriktet som vinmakarna måste följa för att få kalla sin dryck champagne. Vår favoritchampagne är Champagne Devaux Cœur des Bar Rosé Brut vars smak är fyllig och rund, med inslag av saftiga hallon, jordgubbar och en touch av persika. Doften av denna roséchampagne är fylld av mogna röda frukter och subtila blommiga toner. Den tydliga mineraltonen gifter sig bra med alla typer av skaldjur och lite saltare plockmat.
Kort kan man beskriva champagne som gyllenfärgat, med utsökta bubblor, knivskarp syra och med en smak som spelar mellan frukt och bröd. Ett vin med elegans och finess! Vi förknippar drycken med fest och firande, men visste du att den också gör sig riktigt bra till mat!?
Här hittar du riktigt goda recept till champagne:
Gemensamt för all champagne är den friska syran. Champagne har i regel alltid en frisk syra som med år av lagring mjuknar. Den friska syran går bra ihop med fet, salt och syrlig mat. Friskheten bryter igenom fett, vilket gör en fet måltid angenämare i sin helhet. Vi vill också addera lite syra i maten för att möta upp vinets friskhet så att det inte upplevs surt i jämförelse med rätten.
Toast skagen
En klassisk, men ack så god kombination, är därför en läcker toast skagen och champagne. Här har vi ett skolboksexempel på en bra vin- och matmatchning. Den krämiga feta röran lättas upp tillsammans med syran, och syran kan också matchas ytterligare tillsammans med extra citron som sedvanligt serveras till. Champagne Devaux Cœur des Bar Rosé Brut är en mer än värdig parhäst i sammanhanget.
Bakad delikatesspotatis
Vill du bjuda på något mindre och lite enklare till fördrinken kan du servera bakad delikatesspotatis med rom. Skaldjur, rom och havets läckerheter i stort är ett säkert kort till champagne. Drycken, som ofta besitter en tydlig mineralitet, gifter sig verkligen med skaldjurens ton av hav.
Krämig ost
Även en krämig ost som burrata gör sig bra till champagne. Testa till exempel burrata med varma druvor, dra på lite extra salt på de varma druvorna. Sälta dämpar nämligen allt och gör att syran upplevs snällare.
Mixad soppa
En annan rätt som gör sig allra bäst till champagne är lyxig, mixad soppa. Testa till exempel mandelpotatissoppa med kungskrabba, salladslök och pinjenötter tillsammans med ett glas kyld champagne. Här får vi dels den härliga balansen mellan den krämiga soppan och den friska syran, vi får också mötet mellan mineralitet och skaldjur, och sist men inte minst en riktig fullträff mellan strukturerna. De många små bubblorna i drycken speglar nämligen den lena och fylliga soppans struktur.
Torskrygg med beurre blanc
Även en god, klassisk och smörig fiskrätt som torskrygg med beurre blanc gör sig underbart bra till ett glas champagne. Vår favoritchampagne Champagne Devaux Cœur des Bar Rosé Brut har en fin syra som bryter av den smöriga såsen och med en härlig mjuk munkänsla som passar rättens struktur.
Läs gärna mer om hur champagnetillverkning går till.