Bakad delikatesspotatis med rom
En korsning mellan lyxig bakad potatis och löjromstoast. Dom gyllenbruna ugnsbakade små potatisar är toppade med rom, crème fraiche, dill, rödlök, citron och passar perfekt till ett glas lyxigt mousserande vin med fruktiga toner. Gärna champagne!
Ingredienser
Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 2 per person)
Garnering
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger
Gör så här
1. Tvätta och borsta potatisen.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel.
4. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek. Känn efter med en sticka.
5. När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv. Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
6. Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
7. Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
8. Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor. Servera genast och njut!
Tips!
9. Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom. Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.