Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Mingelmat och snittar – 17 goda snittar och snacks!

På middagar, stora tillställningar, fester och mingel är det trevligt att servera något litet till fördrinken  – oavsett om fördrinken är vitt, rött, rosé eller mousserande vin. Här har vi samlat våra favoritsnittar och snacks som passar de olika vinstilarna!

Snittar med fisk och skaldjur

1. Smördegssnittar med kallrökt lax

Smördegssnittar med kallrökt lax, underbara puffar med lax och kapris. Perfekt till ett glas friskt och fruktigt mousserande vin med trevlig syra. Kaprisen och lökens syrlighet balanseras av vinets syra och laxens oljiga kött lättas upp av det friska bubblet.

2. Laxsnitt med varmrökt lax

Riktigt smakrika snittar med varmrökt lax som passar perfekt till bubbel. Mousserande vin passar laxcrèmens struktur, välj ett med inbjudande fattoner som gifter sig med den rökta smaken från laxen.

3. Bakad delikatesspotatis med rom

Eleganta och enkla snittar på delikatesspotatis som toppats med rom. Små potatisar bakade till gyllene färg i ugn och toppade med havets guld. Försvinnande goda, tjusiga och perfekta till ett glas friskt vitt mousserande vin.

4. Liten räksallad med syrad rödlök, fänkål och dillsmetana

Vårt recept på en liten räksallad är toppen som tilltugg till minglet, den retar verkligen aptiten med sina friska smaker. Räkor till bubbel är en matchning skriven i stjärnorna, här väljer vi därför ett vitt eller mousserande vin med fruktiga toner som gifter sig med räkornas naturligt söta ton och med en knivskarp syra som möter upp rättens syrliga och syrade komponenter.

5. Ceviche på sked

En smakrik aptitretare som är exemplarisk att förbereda innan är vårt recept på ceviche. I receptet hittar du två varianter på ceviche – en med räkor och en med torsk. Eftersom de serveras på sked är de utmärkta till minglet, en sked i ena handen och ett glas prosecco i andra. Prosecco bjuder på aromatiska toner vilket gifter sig fint med chevichens umami.

Vegetariska snittar

6. Kantarelltoastsnittar

Dessa snittar är små delikata kantarelltoast som inte går av för hackor, gjorda på stekt valnötsbröd med gräddglaserad svamp och stekt äpple. Servera till ett glas mousserande vin med toner av höstäpplen och avrundade fat. Mousserande vin har i regel en frisk syra, vilket är tacksamt till gräddiga rätter då syran skär igenom fett och bildar en lättare helhetskänsla.

7. Snittar på stekt baguette med rödbeta och chèvre

Rödbeta och chèvre är en riktig klassiker som vi ofta ser på sallader, som förrätt eller på smörgås men frågan är om det inte är allra godast när man får det som en munsbit. I vårt recept bjuds det på frasigt stekt baguette med balsamicostekt rödbeta och chèvre, servera ett friskt och fräscht vitt vin till.

8. Smördegspuffar med getostkräm

Smördeg är verkligen en räddare i nöden när vi pratar snittar. Köp färdig, fryst smördeg och toppa med dina favorittillbehör. På dessa goda smördegsknyten har vi valt att bre på en röra av getost smaksatt med citron och lök. Omöjliga att bara ta en av! Getosten och löken bidrar med en fräschör till den här snitten. Välj ett friskt och fruktigt mousserande vin där den friska smaken matchas bra med getosten och fruktigheten i vinet plockar upp lökens sötma. Gärna av rosésort!

Snittar med kött

9. Matiga snittar på lamm

Snittar med lamminnerfilé, chèvrecrème och syltad rödlök, lite matigare snittar som gör sig bra till ett fylligare och mer smakrikt mousserande vin. Välj gärna en rosécava med fyllig kropp, frisk syra och mycket fruktig smak. Vinets syra balanseras av den syrliga chèvreosten, medan fruktigheten i vinet möter upp den syltade löken.

10. Salamichips med salsa arrabiata

Lättlagade, salta salamichips som passar utmärkt till ett glas rosé med frisk syra och bärig smak, såväl stilla som mousserande. Syran i vinet mjuknar av sältan i chipsen och hettan i arrabiatan balanseras av vinets bäriga toner.

Snittar till julminglet

11. Smördegssnittar med prästost

Smördegsnurror med valnötter och prästost, vackra gyllenbruna snurror som är lättlagade och där julnöten valnöt får glänsa. Servera till ett glas fruktigt mousserande vin med nötig ton som speglar valnöten och som fräschar upp gommen mellan tuggorna.

12. Snitt på julskinka och rödkålssallad

Juliga snittar med julskinka och rödkålssallad. Dessa knapriga snittar kastar du enkelt ihop med julskinka och en krämig rödkålssallad smak av äpple, dijon och rotselleri. Dessa snittar är lite matigare och går väl ihop med ett bärigt rödvin. Vinets bäriga toner kommer väl till pass då rödkålssalladen har ett litet sting från dijon i sig. Rödvinets medelfylliga kropp passar bra till julskinkans struktur.

13. Julig laxsnitt

Laxsnittar med apelsinfärskost, mums. Har du inte testat färskost smaksatt med apelsin är det hög tid att göra det. Aldrig är apelsinerna så söta och goda som runt juletid och dessa smakrika snittar är verkligen ett kvitto på det. Snittarna som med hjälp av laxen också blir matiga, stillar den värsta hungern fram till middagen. Här bjuder vi på en fruktig prosecco som matchar apelsinsötman i färskosten och med aromatiska toner som passar bra till den kallrökta laxens umamitoner.

14. Pepparkakssnittar med ädelost

Rostade pepparkakssnittar med ädelostkräm, vår kanske juligaste snitt? Här har vi rostat mjuk pepparkaka och toppat den med en kräm på ädelost. Det blir varken juligare eller godare än så här. Till detta rekommenderar vi ett riktigt fruktigt rödvin. Välj ett vin gjort på appassimento-metoden för att få den där klockrena matchningen mellan ost och vin. Pssst! De här snittarna är också riktigt goda till hemgjord glögg!

15. Snittar med varmrökt laxröra och pepparrot

Vi tröttnar aldrig på dessa snittar med varmrökt lax med smak av frisk pepparrot på grovt surdegsröd. Pepparrot + fisk = sant. Servera till ett glas bubbel med fattoner som möter upp laxens rökiga smak och med en pigg syra som matchar pepparrotens fräschör.

Julsnittar

16. Tunnbrödssnittar

Snittar på tunnbröd är en riktig klassiker och i denna goda variant kommer verkligen julsmakerna fram i krämig blandning av matjessill, ägg och rödlök. Servera till ett glas bubbel med härlig mousse och frisk syra som möter upp rödlöken i rullen.

17. Snittar med blåmögelost och rostad mandel

Ljuvliga snittar med blåmögelost, rostad mandel och picklad lök på pumpernickel. Även här väljer vi ett mousserande vin, gärna med lite nötiga och rostade toner som matchar mandeln.

Vintips

Du kanske också gillar

Julsnittar
45 min

Snittar till julminglet

De perfekta snittarna till julminglet. Juliga aptitretare som är lätta att göra.

Rostade pepparkakssnittar med ädelostkräm
25 min

Rostade pepparkakssnittar med ädelostkräm

Dessa rostade pepparkakssnittar med en mild ädelostkräm är perfekt till glöggfesten. Men vi måste utfärda en varning, de är farligt goda och går åt i ett nafs!

Recept salamichips med salsa arrabiata
1 tim

Salamichips med salsa arrabiata

Ett salt och gott tilltugg att ha till fördrinken eller till bubblet. Serveras med en salsa arrabiata med sting i.

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER