Bobotie – sydafrikansk köttfärspaj
Härliga kryddor som kanel, kryddnejlika, koriander, curry och spiskummin samsas i den här goda ”pajen” med ett lock av äggstanning. Till den här älskade sydafrikanska rätten serverar vi ett vin av Sydafrikas nationaldruva-pinotage! Vinets generösa frukt speglar rättens alla kryddor och harmoniserar med smakrika inslag som russin och frukt. Vinets fylliga kropp gör sig bra till den matiga pajens struktur.
Ingredienser
500 g lammfärs, alt blandfärs
2 skivor torrt vitt bröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 tsk curry
olja till stekning
1 dl gula russin
1 burk mango chutney, 350 g
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
6 ägg
1 dl mjölk
4-6 lagerblad
50 g flagad mandel
Gult ris
2-3 dl basmatiris + vatten enl paketet
2 tsk gurkmeja
1 kanelstång
1 tsk salt
Mango chutney med färsk mango
Resten av mango chutneyn från burken
1 paket fryst tärnad mango, 225 g
1 hackad chilifrukt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kantskär brödet och lägg det i blöt i lite vatten.
Tips!
3. Mortla hela kryddor så får du mer smak på rätten.
4. Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddorna i oljan ett par minuter under omrörning.
5. Tillsätt färsen och bryn den så den får färg.
6. Smula i brödet och tillsätt russin och ½ dl av mango chutneyn och låt det fräsa ihop ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. Smörj en ugnsform och lägg i färsblandningen och platta till lite.
8. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över.
9. Placera ut lagerbladen och strö på den flagade mandeln.
10. Grädda ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat.
11. Koka under tiden risen enligt paketet med gurkmeja och kanelstång.
Servering
12. Rör ihop resten av mango chutneyn med tärnad mango och chili och servera det till.